Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо реєстрації платником податку на додану вартість (лист ДФС від 03.08.2017 р. № 1477/К/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Щодо реєстрації платником податку на додану вартість (лист ДФС від 03.08.2017 р. № 1477/К/99-99-13-01-02-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 03.08.2017 р. № 1477/К/99-99-13-01-02-14/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула письмове звернення від 07.07.2017 р. (вх. ДФС N 3907/Адв. від 13.07.2017 р.) про отримання індивідуальної податкової консультації щодо реєстрації платником податку на додану вартість, та повідомляє.

Відповідно до пп. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) самозайнята особа - це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Статтею 42 Господарського кодексу Кодексу (далі - ГКУ) визначено, що підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до статті 55 ГКУ суб'єктами господарювання, зокрема, є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Для цілей розділу V "Податок на додану вартість" Кодексу підпунктом 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 визначено, що особа - це, будь яка із зазначених нижче осіб:

- фізична особа, фізична особа - підприємець, яка ввозить товари на митну територію України;

- фізична особа - підприємець, яка:

або є платником податків і зборів, встановлених цим Кодексом, крім єдиного податку;

або є платником єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату податку на додану вартість;

або є платником єдиного податку за ставкою, що передбачає включення податку на додану вартість до складу єдиного податку, і добровільно переходить у встановленому цим Кодексом порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату податку на додану вартість.

Таким чином, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, та отримує доходи від провадження незалежної професійної діяльності не є платником податку на додану вартість з таких доходів.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям