Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо реєстрації Представництва або юридичної особи – нерезидента платником акцизного податку, обов’язку виписувати та реєструвати акцизні накладні при здійсненні операцій з реалізації пального або при поверненні залишків придбаного пального постачальникам (лист ДФС від 14.03.2017 р. № 5095/6/99-99-15-03-03-15)

Щодо реєстрації Представництва або юридичної особи – нерезидента платником акцизного податку, обов’язку виписувати та реєструвати акцизні накладні при здійсненні операцій з реалізації пального або при поверненні залишків придбаного пального постачальникам (лист ДФС від 14.03.2017 р. № 5095/6/99-99-15-03-03-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 14.03.2017 р. № 5095/6/99-99-15-03-03-15

Про розгляд звернення

  Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула звернення Представництва щодо питань реєстрації Представництва або юридичної особи – нерезидента платником акцизного податку, обов’язку виписувати та реєструвати акцизні накладні при здійсненні операцій з реалізації пального або при поверненні залишків придбаного пального постачальникам і повідомляє.

Cуб’єкт господарської діяльності, який здійснює будь-які операції на митній території України за умови, що зазначені операції відповідають визначеним у абзаці другому  п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, є особою, яка реалізує пальне, і згідно з п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу є платником акцизного податку.

Листом ДФС Представництву надано вичерпну та ґрунтовну відповідь щодо неможливості його реєстрації платником акцизного податку, оскільки представництво нерезидента не є юридичною особою, не може здійснювати операції з підакцизними товарами від свого імені і відповідно не може бути зареєстровано платником акцизного податку.

Згідно з п. 6 ст. 1 розділу І Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 „Про систему валютного регулювання і валютного контролю” юридична особа – нерезидент має місцезнаходження за межами України, створена та діє відповідно до законодавства іноземної держави.

Отже, юридична особа – нерезидент також не може бути зареєстрована платником акцизного податку.

Оскільки Представництво не може бути зареєстровано платником акцизного податку, воно не може здійснювати реалізацію пального  з безумовним виконанням ним умов законодавства щодо оформлення документів у системі електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП) (ст.ст. 231 – 232 Кодексу).

При цьому у зверненнях Представництво зазначає, що має залишки пального, яке було придбане до запровадження СЕАРП. У зв’язку із відсутністю необхідності подальшого використання пального Представництво вимушене реалізувати таке пальне контрагентам  (транспортним компаніям) вже в умовах СЕАРП.

Зазначаємо, що запроваджена з 1 березня 2016 року СЕАРП є системою, яка дозволяє контролювати в автоматичному режимі здійснення платниками податку операцій обігу та реалізації пального всередині країни, а введена акцизна накладна – це обов’язковий електронний документ, який складається при всіх операціях реалізації пального на внутрішньому ринку та реєструється у Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального визначено ст. 232 Кодексу, затверджено постановою  Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113 „Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального”.

В СЕАРП ведеться, зокрема, облік обсягів залишків пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, який обчислюється за формулою, визначеною п. 232.3 ст.232 Кодексу, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування до акцизних накладних.

Відповідно до цього Порядку контрагент, отримавши такі залишки пального від Представництва, до початку здійснення реалізації зобов’язаний:

зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації шляхом подання заяви до контролюючого органу за основним місцем обліку засобами електронного зв’язку, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 25.02.2016 №218;

перерахувати кошти на рахунок, відкритий йому в Казначействі, у сумі, необхідній для досягнення розміру суми акцизного податку, на яку він має право подати заявку на поповнення/коригування обсягу залишків  пального, на які він має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН).     

Зазначаємо, що платник акцизного податку з реалізації пального сплачує акцизний податок з обсягів перевищення витраченого (реалізованого пального) над отриманим (п.п. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).  Такий облік отриманого та витраченого (реалізованого) пального ведеться з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком.

Згідно з п. 117.3 ст. 117 Кодексу здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому Кодексом, тягне за собою  накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям