Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо умов перебування на спрощеній системі оподаткування (лист ДФС від 25.07.2017 р. № 1337/П/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Щодо умов перебування на спрощеній системі оподаткування (лист ДФС від 25.07.2017 р. № 1337/П/99-99-13-01-02-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 25.07.2017 р. № 1337/П/99-99-13-01-02-14/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення і відповідно до вимог ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) та у межах компетенції надає податкову консультацію.

Компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю визначено ПКУ.

Завданням органів ДФС є здійснення контролю за своєчасністю подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Механізм застосування спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності регулюється главою 1 розділу XIV ПКУ.

Відповідно до пп. 291.4. ст. 291 ПКУ до третьої групи платників єдиного податку належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, необмежена, та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень.

Пунктом 292.1 ст. 292 ПКУ визначено, що доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Пунктом 291.5 ст. 291 ПКУ визначено перелік видів діяльності, якими не можуть займатися платники єдиного податку.

У разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, у випадках визначених пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

При цьому платник єдиного податку може самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Отже, фізична особа - підприємець може обрати спрощену систему оподаткування та здійснювати діяльність на третій групі платника єдиного податку за умови дотримання критеріїв, визначених пунктом 291.4 статті 291 ПКУ.

Відповідно до п.52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям