Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо відповідності до норм чинного законодавства операцій з передачі засновником платнику податків активів у безоплатне строкове користування (позичку) і порядку оподаткування таких операцій (лист ДФС від 29.11.2016 р. № 12768/Л/99-99-15-02-02-14 )

Щодо відповідності до норм чинного законодавства операцій з передачі засновником платнику податків активів у безоплатне строкове користування (позичку) і порядку оподаткування таких операцій (лист ДФС від 29.11.2016 р. № 12768/Л/99-99-15-02-02-14 )

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 29.11.2016 р. № 12768/Л/99-99-15-02-02-14

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо відповідності до норм чинного законодавства операцій з передачі засновником платнику податків активів у безоплатне строкове користування (позичку) і порядку оподаткування таких операцій та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Кодексом регулюються відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів.

Відповідно до п. 52.5 ст. 52 Кодексу контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Повноваження, завдання та функції ДФС визначено у Положенні про Державну фіскальну службу України, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 236 (далі – Положення).

Згідно з п.п. 33 п. 4 Положення одним із завдань ДФС, зокрема є надання консультацій відповідно до Податкового та Митного кодексів України, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Надання роз’яснень в частині законності передачі засновником платнику податку у безоплатне строкове користування (позичку) активів не належить до компетенції ДФС.

Щодо оподаткування податком на прибуток таких операцій, то згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III Кодексу.

Розділом ІІІ Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за операціями з передачі засновником платнику податків активів у безоплатне строкове користування (позичку).

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям