Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку по операціях списання обсягу втраченого при транспортуванні пального (лист ДФС від 15.12.2017 р. № 3022/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

Щодо виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку по операціях списання обсягу втраченого при транспортуванні пального (лист ДФС від 15.12.2017 р. № 3022/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 15.12.2017 р. № 3022/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства на отримання індивідуальної податкової консультації щодо виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку по операціях списання обсягу втраченого при транспортуванні пального та повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство є платником акцизного податку як особа, яка реалізує пальне. При транспортуванні пального (важких дистилятів код 2710 194 43 00 згідно з УКТ ЗЕД) виникають втрати пального, на обсяги якого Товариство складає акцизні накладні з типом причини "5" згідно положень наказу Міністерства фінансів України від 25.02.2016 р. N 218 щодо порядку складання акцизних накладних.

При цьому, Товариство зазначає, що сукупний обсяг реалізованого та списаного пального не перевищує обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок.

Відповідно до пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, які, зокрема, отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі - ЄРАН).

З метою виявлення необлікованих об’ємів пального Товариство як платник акцизного податку з реалізації пального, що здійснює операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального іншим особам (покупцям), зобов’язане складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, зареєструвавши акцизні накладні в ЄРАН у порядку, визначеному ст. ст. 231 та 232 Кодексу.

Крім того, відповідно до п. 231.1 ст. 231 Кодексу, платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги пального, зокрема втраченого, як в межах, так і понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, включаючи випадки внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс- мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального.

Звертаємо увагу, що запроваджена система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) та введення акцизних накладних як обов’язкового електронного документа, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку, дозволяє вести автоматизований облік у розрізі платників податку обсягів реалізованого пального та сум сплаченого акцизного податку з цих обсягів.

При цьому, якщо обсяги реалізованого Товариством (витраченого, у тому числі в процесі транспортування) пального не перевищуватимуть обсягів отриманого пального від інших платників акцизного податку, з яких сплачено акцизний податок, то у Товариства не виникатиме об’єкта оподаткування відповідно до пп. 213.1.12 п. 213.1 статті 213 Кодексу.

Щодо необхідності відображення Товариством у додатку 11 "Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу" (далі - додаток 11) до декларації акцизного податку (далі - Декларація) обсягів втраченого при транспортуванні пального

Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. N 14 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 26.09.2016 р. N 841).

Відповідно до п. 2 розділу V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (далі - Порядок N 14) додаток 11 до Декларації обов’язково заповнюється всіма платниками (юридичними та фізичними особами) акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування (п. 2 розділу V Порядку N 14).

Отже, додаток 11 до Декларації заповнюється платником акцизного податку з реалізації пального за всіма видами отриманого та реалізованого (витраченого) пального навіть за відсутності об’єкта оподаткування у звітному періоді.

При цьому відомості про загальні обсяги пального, втраченого, як в межах, так і понад встановлені норми втрат, зазначаються у графах 9 та 10 додатка 11 до Декларації.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям