Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо виплати грошової компенсації сум податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з доходів у вигляді грошової компенсації вартості за неотримане речове майно, яка виплачується членам сім’ї і утриманцям, у разі загибелі (смерті) військовослужбовця (лист ДФС від 13.10.2017 р. № 2226/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

Щодо виплати грошової компенсації сум податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з доходів у вигляді грошової компенсації вартості за неотримане речове майно, яка виплачується членам сім’ї і утриманцям, у разі загибелі (смерті) військовослужбовця (лист ДФС від 13.10.2017 р. № 2226/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 13.10.2017 р. № 2226/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податковогокодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо виплати грошової компенсації сум податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з доходів у вигляді грошової компенсації вартості за неотримане речове майно, яка виплачується членам сім’ї і утриманцям, у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, і в межах компетенції повідомляє.

Статтею 168 Кодексу передбачено порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету, відповід но до п. 168.5 якої суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 січня 2004 року N 44 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року N 375, яка набрала чинності з 06 червня 2017 року) затверджено Порядок виплати щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, п. 2 якого визначено, що грошова компенсація виплачується, зокрема, громадянам України, які відповідно до законодавства мають статус військовослужбовця, а також особам, звільненим із служби, для відшкодування утриманих сум податку з їх грошовогозабезпечення, грошових винагород та інших виплат, право на які вони набули у зв язку з виконанням обов’язків під час проходження служби.

При цьому законодавчі підстави для компенсації податку на доходи фізичних осіб членам сім’ї і утриманцям, у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, відсутні.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям