Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо визначення ціни контрольованих операцій що мають біржове котирування (лист ДФС від 19.01.2017 р. № 1021/6/99-99-15-02-02-15)

Щодо визначення ціни контрольованих операцій що мають біржове котирування (лист ДФС від 19.01.2017 р. № 1021/6/99-99-15-02-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19.01.2017 р. № 1021/6/99-99-15-02-02-15

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо визначення ціни контрольованих операцій що мають біржове котирування та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Загальні засади зіставлення комерційних та фінансових умов операцій та застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» визначено у п.п. 39.2.2 п. 39.2, п.п. 39.3.2.1 п.п. 39.3.2 та п.п. 39.3.3. п. 39.3 ст. 39 Кодексу.

Водночас, для контрольованих операцій з вивезення у митному режимі експорту та/або ввезення у митному режимі імпорту товарів, що мають біржове котирування, п.п. 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу визначено спеціальний порядок встановлення відповідності умов принципу «витягнутої руки».

Зокрема, встановлення відповідності умов таких контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» здійснюється за методом порівняльної неконтрольованої ціни та використовується діапазон цін на товари, що склалися на товарній біржі. Діапазон цін розраховується на підставі біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує проведенню контрольованої операції, а в разі контрольованої операції, яка здійснюється на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, - на підставі форвардних або ф’ючерсних біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує даті укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту, за умови що платник податків повідомить центральний орган виконавчої влади, що реалізує податкову та митну політику, про укладення такого контракту з використанням засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису протягом 10 робочих днів з дня укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту.

Зазначені ціни підлягають коригуванню з урахуванням обсягу контрольованої операції, умов оплати та постачання товарів, якісних характеристик, транспортних витрат.

Разом з цим, у разі застосування платником податків для встановлення відповідності умов операцій з вивезення у митному режимі експорту та/або ввезення у митному режимі імпорту товарів, що мають біржове котирування, принципу «витягнутої руки» інших методів, зазначених у підпунктах 39.3.1.2 - 39.3.1.5 п.п. 39.3.1 п. 39.3 ст. 39 Кодексу, він повинен подати до контролюючого органу, в якому він перебуває на обліку, письмову інформацію в довільній формі, в якій зазначаються дані про всіх пов’язаних з платником податків осіб, які брали участь у ланцюгу купівлі-продажу таких товарів (до першого непов’язаного контрагента) (зокрема дані про рівень показників рентабельності пов’язаних осіб).

Отже, п.п. 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу є спеціальною правовою нормою ст. 39 Кодексу, що підлягає переважному застосуванню перед загальними нормами ст. 39 Кодексу.

Враховуючи зазначене, з питань зазначених у листі платника податків повідомляємо наступне.

Щодо проведення коригувань для забезпечення зіставності при застосуванні біржових котирувань.

Підпункт 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу визначає, що ціни на товари, що склалися на товарній біржі, підлягають коригуванню з урахуванням обсягу контрольованої операції, умов оплати та постачання товарів, якісних характеристик, транспортних витрат. Тобто для цілей застосування спеціальної норми Кодекс визначає виключний перелік фінансових та комерційних умов, які мають враховуватись для забезпечення зіставності біржових котирувань із умовами контрольованої операції.

Щодо використання форвардних або ф’ючерсних біржових котирувань для розрахунку діапазону цін.

Підпункт 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу не містить обмежень щодо використання форвардних або ф’ючерсних біржових котирувань для розрахунку діапазону цін при застосуванні методу порівняльної неконтрольованої ціни для цілей цього підпункту. Важливим застереженням є тільки обмеження періоду біржових котирувань відповідного товару, які мають використовуватись для розрахунку діапазону, а саме тільки біржові котирування за декаду, що передує проведенню контрольованої операції (даті переходу права власності на товар у контрольованій операції).

Водночас, з 01.01.2017 року з урахуванням змін відповідно до Закону України від 21.12.2016 № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» для контрольованих операцій з вивезення у митному режимі експорту та/або ввезення у митному режимі імпорту товарів, що мають біржове котирування, які здійснюються на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, діапазон цін розраховується на підставі форвардних або ф’ючерсних біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує даті укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям