Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо визначення об’єкта оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу (лист ДФС від 09.10.2017 р. № 2171/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Щодо визначення об’єкта оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу (лист ДФС від 09.10.2017 р. № 2171/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 09.10.2017 р. № 2171/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України на запит Товариства щодо визначення об’єкта оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу (далі - Рентна плата), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що сплачує Рентну плату як власник спеціального дозволу на користування надрами, який видобуває природний газ з високим вмістом невуглеводневих газів, які більш ніж у 5 разів перевищують норми стандартів для природного газу. Водночас зазначено, що в результаті зміни галузевого законодавства, зокрема, затвердження Кодексу газотранспортної системи, припинено використання попередньої технологічньої схеми первинної переробки добутого вуглеводневого газу шляхом "змішування" із обсягами природного газу газотранспортної системи для його приведення до вимог чинних стандартів за вмістом невуглеводневих газів. При цьому технологічна схема збагачення шляхом "змішування" добутого природного газу та газу магістрального газопроводу замінюється схемою із технологічною операцією сепарації мембранними фільтрами, за якою частина обсягів добутого газу не може бути збагаченою до вимог чинних стандартів та перед викидом у атмосферу утилізується.

Платниками Рентної плати є суб’єкти господарювання, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі - спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин (пп. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 Кодексу).

Об’єктом оподаткування Рентною платою є обсяг товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини, що є результатом господарської діяльності з видобування корисних копалин у податковому (звітному) періоді, приведеної у відповідність із стандартом, встановленим галузевим законодавством, у тому числі обсяг товарної продукції, що утворюється в результаті виконання первинної переробки (п. 252.3 ст. 252 Кодексу).

Первинна переробка (збагачення) мінеральної сировини як вид господарської діяльності гірничого підприємства включає, зокрема, сукупність операцій збагачення фізико-хімічними методами (пп. 14.1.150 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

За вказаних обставин Товариство, керуючись нормами ст. ст. 45, 51 Кодексу України про надра та п. 252.19 ст. 252 Кодексу, виконує роботи із переоцінки запасів природного газу ділянки надр у зв’язку із зміною технологічної схеми руху видобутої корисної копалини, а також впровадження систем вимірювання об’єкта оподаткування Рентною платою з контролем обсягів погашених запасів газу щодо яких складається галузева звітність через калібрування газового хроматографа за вмістом метану в добутому природному газі перед мембранною фільтрацією.

Таким чином об’єктом оподаткування Рентною платою вважатимуться обсяги природного газу, які обліковуються після мембранної фільтрації як такі, що відповідають вимогам чинних стандартів та можуть контролюватися каліброваними показниками газової хроматографії, затвердженими державною експертизою матеріалів геолого-економічної оцінки запасів для нової технологічної схеми первинної переробки добутого природного газу родовища.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям