Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення до доходів компенсації коштів материнською компанією своєму представництву вартості реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) таким представництвом резиденту України (Лист ДФСУ від 15.08.2016 р. N 17631/6/99-99-15-02-02-15)

Щодо включення до доходів компенсації коштів материнською компанією своєму представництву вартості реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) таким представництвом резиденту України (Лист ДФСУ від 15.08.2016 р. N 17631/6/99-99-15-02-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 15.08.2016 р. N 17631/6/99-99-15-02-02-15

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо включення до доходів компенсації коштів материнською компанією своєму представництву вартості реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) таким представництвом резиденту України та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пп. 141.4.7 п. 141.4 ст. 141 Кодексу суми прибутків нерезидентів, які провадять свою діяльність на території України через постійне представництво, оподатковуються в загальному порядку. При цьому таке постійне представництво прирівнюється з метою оподаткування до платника податку, який провадить свою діяльність незалежно від такого нерезидента.

Згідно із пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податку на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III "Податок на прибуток підприємств" Кодексу.

Розділом ІІІ Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування із компенсації коштів материнською компанією своєму представництву вартості реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) таким представництвом резиденту України.

Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Регулятором з питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності виступає Міністерство фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").

Поряд з цим зазначаємо, що здійснення операцій по залученню резидентом кредитів від нерезидента вимагає обовязкового дотримання вимог Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 17 червня 2004 року N 270 (із змінами і доповненнями).

Крім того звертаємо увагу, що під час укладання договорів з нерезидентами не дозволяється включення до них податкових застережень, згідно з якими підприємства, що виплачують доходи, беруть на себе зобов'язання щодо сплати податків на доходи нерезидентів (пп. 141.4.9 п. 141.4 ст. 141 Кодексу).


Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям