Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення до митної вартості товарів, що ввозяться на митну територію України, експедиторської винагороди (лист ДФС від 26.10.2017 р. № 2393/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо включення до митної вартості товарів, що ввозяться на митну територію України, експедиторської винагороди (лист ДФС від 26.10.2017 р. № 2393/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 26.10.2017 р. № 2393/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо включення до митної вартості товарів, що ввозяться на митну територію України, експедиторської винагороди та позиції ДФС з порушеного питання, яка викладена у листі від 15.03.2016 р. N 5591/6/99-99-19-03-02-15, і, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Листом ДФС від 15.03.2016 р. N 5591/6/99-99-19-03-02-15 надано податкову консультацію щодо практичного застосування норм податкового законодавства конкретному платнику на його звернення відповідно до статті 52 ПКУ (в редакції, що була чинною на момент надання такої консультації) та з урахуванням обставин, викладених у такому зверненні.

Порядок та умови надання податкових консультацій визначено Главою 3 ПКУ.

Відповідно до пункту 52.1 статті 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Згідно з підпунктом 14.1.1721 пункту 14.1 статті 14 ПКУ індивідуальна податкова консультація - роз'яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

При цьому пунктом 52.2 статті 52 ПКУ визначено, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до пункту 53.2 статті 53 ПКУ платник податків може оскаржити до суду надану йому індивідуальну податкову консультацію, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку чи збору. На даний час у ДФС відсутня інформація щодо звернення платника податку, якому надано індивідуальну податкову консультацію від 15.03.2016 р. N 5591/6/99-99-19-03-02-15, до ДФС у зв’язку з незгодою з позицією ДФС, викладеною у зазначеній податковій консультації, або до суду щодо її скасування.

Разом з цим інформуємо, що частиною десятою статті 58 Митного кодексу України встановлено, що при визначенні митної вартості товарів до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за оцінювані товари, додаються витрати, якщо вони не включалися до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті, зокрема, витрати на транспортування оцінюваних товарів до аеропорту, порту або іншого місця ввезення на митну територію України та витрати на навантаження, вивантаження та обробку оцінюваних товарів, пов’язані з їх транспортуванням до аеропорту, порту або іншого місця ввезення на митну територію України.

Законом України "Про транспортно-експедиторську діяльність" визначено, що транспортно-експедиторська діяльність - це підприємницька діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів.

Згідно з пунктом 4 статті 306 Господарського кодексу України транспортна експедиція є допоміжним видом діяльності, пов’язаним з перевезенням вантажу.

Слід зазначити, що витрати на транспортування повинні базуватися на собівартості перевезення, яка відповідним чином враховується при здійсненні розрахунків між перевізником та замовником.

Відповідно до Методичних рекомендацій з формування собівартості перевезень (робіт, послуг) на транспорті, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 05.02.2001 р. N 65 (далі - Методичні рекомендації), собівартість перевезень (робіт, послуг) це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємств, безпосередньо пов’язані з підготовкою та здійсненням процесу перевезень вантажів і пасажирів, а також виконанням робіт і послуг, що забезпечують перевезення.

Конкретний перелік і склад статей калькуляції собівартості перевезень визначається підприємством, яким здійснюється таке перевезення. Окремі витрати, які понесено підприємством та може бути віднесено до витрат на перевезення, наведено у Методичних рекомендаціях.

Складові процесу транспортування, витрати на які можуть розглядатись як частина витрат на транспортування, є різноманітними і залежать від виду транспорту, яким здійснюється перевезення, умов та особливостей перевезення тощо.

Відповідно, включення витрат на транспортно-експедиторські послуги до витрат на транспортування оцінюваних товарів повинно розглядатися в кожному окремому випадку виходячи з виду транспортно-експедиторської послуги, яка надається безпосередньо експедитором, а також бути документально підтвердженим та піддаватись обчисленню.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям