Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо власних коштів, які фізична особа - підприємець зараховує на розрахунковий розрахунок

Щодо власних коштів, які фізична особа - підприємець зараховує на розрахунковий розрахунок



   Лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.06.2016 № 3979 /Х /26-15-13-02-15
   
   Зауважимо, що Вами не надано достатньої інформації для надання вичерпної відповіді по суті порушеного питання. Зокрема, з Вашого листа незрозуміло на якій системі оподаткування Ви перебуваєте.
   
   Разом з цим повідомляємо, що згідно з п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
   
   Відповідно до норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 (далі - Інструкція), поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів поділяються на: поточні рахунки фізичних осіб - підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.
   
   Тобто, власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.
   
   Щодо платників податків, які перебувають на загальній системі оподаткування, то відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.
   
   Враховуючи вищевикладене, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:
   
   - виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);
   
   - виручка в натуральній (негрошовій формі);
   
   - суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.
   
   Таким чином, власні кошти, які фізична особа - підприємець зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.
   
   Аналогічні роз’яснення розміщено на офіційному сайті ДФС України в рубриці «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» категорії 107 «Єдиний податок для фізичних осіб – підприємців» підкатегорія 107.04 «Порядок визначення доходу та його склад» та 104 «Податок на доходи суб’єктів підприємницької діяльності» підкатегорія 104.04 «Порядок визначення доходу».
   
   Додатково повідомляємо, що порядок поповнення розрахункового рахунку та заповнення платіжних документів, зокрема поля «Призначення платежу», визначається Національним банком України та не відноситься до компетенції органів Державної фіскальної служби України.
   
   
   
   Заступник начальника В.С. Варгіч

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям