Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування підпункту 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 ПКУ при здійсненні реорганізації платника ПДВ шляхом приєднання до іншої юридичної особи (лист ДФС від 03.10.2016 р. № 21410/6/99-99-15-03-02-15)

Щодо застосування підпункту 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 ПКУ при здійсненні реорганізації платника ПДВ шляхом приєднання до іншої юридичної особи (лист ДФС від 03.10.2016 р. № 21410/6/99-99-15-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 03.10.2016 р. № 21410/6/99-99-15-03-02-15

Про надання відповіді

 

         Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо застосування підпункту 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) при здійсненні реорганізації платника ПДВ шляхом приєднання до іншої юридичної особи, та, керуючись статтею 52 ПКУ, повідомляє.

            Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

         Порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення визначений статтею 107 ЦКУ.

         Згідно з пунктом 2 статті 107 ЦКУ після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення), який має містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами.

         Відповідно до пункту 6 статті 4 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” від 15 травня 2003 року № 755-IV  у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

         Пунктом 98.1 статті 98 ПКУ визначено реорганізацію платника податків як зміну його правового статусу.

         Основні правила реєстрації платників податку та порядок їх анулювання, правила визначення податкових зобов'язань, формування податкового кредиту та особливості їх коригування, а також порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету чи до відшкодування з бюджету, визначено розділом V ПКУ з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

         Відповідно до пункту 183.17 статті 183 ПКУ особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником ПДВ як інша новоутворена особа в порядку, визначеному ПКУ, у тому числі у разі, коли до такої особи перейшли обов'язки зі сплати податку у зв'язку з розподілом податкових зобов'язань чи податкового боргу.

         Згідно з підпунктом „б” пункту 184.1 статті 184 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов'язань із податку у випадках, визначених розділом V ПКУ.

         Анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті „б” пункту 184.1 сатті 184 ПКУ, здійснюється за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу.

         Анулювання реєстрації здійснюється на дату:

         подання заяви платником податку або прийняття рішення контролюючим органом про анулювання реєстрації;

         зазначену в судовому рішенні;

         припинення дії договору про спільну діяльність, договору управління майном, угоди про розподіл продукції або закінчення строку, на який утворено особу, зареєстровану як платник податку;

         що передує дню втрати особою статусу платника податку на додану вартість (пункт 184.2 статті 184 ПКУ).

         Згідно з підпунктом 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 ПКУ операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об'єктом оподаткування ПДВ.

         При цьому на випадки проведення операцій, передбачених підпунктом 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 ПКУ, не поширюється:

         визнання продажу за звичайними цінами товарів/послуг, що фактично використовуються в операціях, які не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування відповідно до цього розділу (пункт 198.5 статті 198 ПКУ);

         перерахунок сум податкового кредиту у зв'язку із зміною частки використання товарів (послуг) в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (пункт 199.6 статті 199 ПКУ).

         Отже, платник ПДВ, що реорганізується шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону, анулюється як платник ПДВ. Такий платник не здійснює ні нарахування податкових зобов'язань на товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, і які не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такого платника податку, ні зменшення податкового кредиту по операціях з їх придбання. При цьому у разі. якщо в результаті реорганізації усі майнові права та обов'язки одного платника ПДВ переходять в повному обсязі до іншого новоствореного підприємства-платника ПДВ, який набуває прав і обов'язків цього реорганізованого підприємства, то така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ. В інших випадках передача майна підприємства є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку.

 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям