Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою - підприємцем, платником єдиного податку, у разі здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (Лист ДФС від 20.09.2017 р. N 1994/ІПК/8/08-01-13-09-08)

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою - підприємцем, платником єдиного податку, у разі здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (Лист ДФС від 20.09.2017 р. N 1994/ІПК/8/08-01-13-09-08)

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.09.2017 р. N 1994/ІПК/8/08-01-13-09-08

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України, розглянуло звернення [...] на отримання консультації щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою - підприємцем, платником єдиного податку, у разі здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та повідомляє, що відповідь надається з урахуванням фактичних обставин, викладених у листі.

Правовідносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) регулюються Податковим кодексом України (далі - Кодекс), Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265).

Дія Закону N 265 поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Кодексу реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку, зокрема, другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Також згідно з п. 6 ст. 9 Закону N 265 в редакції, яка діє з 01.01.2017, РРО та розрахункові книжки не застосовуються під час продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які належать відповідно до Кодексу до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою Кабінету Міністрів Україні від 16 березня 2017 року N 231 (далі - Перелік N 231).

До Переліку N 231 належать, зокрема, комутатори код згідно з УКТ ЗЕД 8517 62 00 00, VoIP-шлюзи код згідно з УКТ ЗЕД 8517 62 00 00, маршрутизатори код згідно з УКТ ЗЕД 8517 62 00 00.

Враховуючи вищевикладене, суб'єкти господарювання при отриманні грошових коштів від юридичних та фізичних осіб в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, в тому числі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, визначених Переліком N 231, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки з використанням РРО.

При реалізації складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, сплата за які проводиться з карткового рахунку споживача на картковий рахунок продавця, використання РРО є обов'язковим.

У разі проведення розрахунків між суб'єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб'єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, РРО не застосовується.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям