Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування відповідальності за порушення граничного строку реєстрації в ЄРПН податкових накладних, які не надаються отримувачу (лист ДФС від 29.12.2017 р. № 3246/6/99-95-42-03-15/ІПК)

Щодо застосування відповідальності за порушення граничного строку реєстрації в ЄРПН податкових накладних, які не надаються отримувачу (лист ДФС від 29.12.2017 р. № 3246/6/99-95-42-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 29.12.2017 р. № 3246/6/99-95-42-03-15/ІПК

Про застосування відповідальності

Державна фіскальна служба України розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації щодо застосування відповідальності за порушення граничного строку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податкових накладних, які не надаються отримувачу, і повідомляє таке.

Вимоги до граничних строків реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування до такої податкової накладної (далі - розрахунок коригування) в ЄРПН передбачені п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 Кодексу, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. ст. 192 та 201 Кодексу покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі від 10 до 50 відсотків (п. 1201.1 ст. 1201 Кодексу).

Крім того, у разі відсутності реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 Кодексу податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), що зазначена у податковому повідомленні-рішенні, складеного за результатами перевірки контролюючого органу, тягне за собою накладання на платника податку штрафу в розмірі 50 відсотків суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну не складено.

Отже, за порушення термінів реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в ЄРПН або відсутність реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в ЄРПН штрафні санкції, визначені Кодексом, не застосовуються виключно до податкових накладних, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою.

При цьому відповідно до п. 201.10 ст. 201 Кодексу податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операцями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в ЄРПН.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям