Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо звільнення окремих видів доходів від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором, отриманих громадянами Японії у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації" та нарахування ЄСВ (лист ДФС від 11.09.2017 р. № 1887/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

Щодо звільнення окремих видів доходів від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором, отриманих громадянами Японії у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації" та нарахування ЄСВ (лист ДФС від 11.09.2017 р. № 1887/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 11.09.2017 р. № 1887/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення щодо звільнення окремих видів доходів від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором, отриманих громадянами Японії у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації" та нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і повідомляє.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу та п. 161 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податковим агентом податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу.

Відповідно до пп. "б" п. 176.2 Кодексу особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування.

При цьому податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - це, зокрема представництво нерезидента - юридичної особи, яке зобов'язано нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом IV Кодексу (пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Водночас п. 9 підрозділу 1 та пп. 1.8 и 161 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу встановлено, що тимчасово, на період реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації", затвердженого Кабінетом Міністрів України (далі - Проект), не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим, збором доходи, що нараховані (виплачені, надані) громадянам Японії (незалежно від їхнього резидентського статусу) японськими суб'єктами з реалізації Проекту у формі заробітної плати та/або винагороди за цивільно-правовими договорами. Зазначене звільнення застосовується лише до тієї частини доходів, що пов'язана з реалізацією Проекту.

Японським суб’єктом з реалізації Проекту може бути:

а) юридична особа, яка є резидентом Японії і зареєстрована відповідно до законодавства Японії;

б) зареєстроване в Україні постійне представництво юридичної особи, яка є резидентом Японії і зареєстрована відповідно до законодавства Японії;

в) юридична особа, що є дочірнім підприємством юридичної особи, яка є резидентом Японії і зареєстрована відповідно до законодавства Японії;

г) договір про спільну діяльність, одним або кількома учасниками якого (з участю у такому договорі більше ніж 50 відсотків) є особи, визначені у підпунктах "а" - "в" цього пункту, (далі - Договір) укладений виключно з метою здійснення спільної діяльності з реалізації Проекту.

У разі якщо японським суб'єктом з реалізації Проекту виступатиме Договір, норми п. 9 підрозділу 1 та пп. 1.8 п. 161 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу застосовуватимуться виключно до доходів громадян Японії, що нараховуються (виплачуються, надаються) оператором такої спільної діяльності.

Враховуючи викладене, доходи, у вигляді заробітної плати та /або винагороди за цивільно-правовими договорами, що пов'язані з реалізацією Проекту, які нараховуються (виплачуються, надаються) громадянам Японії (не залежно від їхнього резидентського статусу) японськими суб'єктами (представництвами нерезидента - юридичної особи) звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Водночас відповідно до п. 96 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464) тимчасово, на період реалізації Проекту:

японський суб'єкт з реалізації Проекту, визначений підпунктами "а" - "г" та абзацом восьмим п. 9 підрозділу 1 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу, звільняється від виконання обов'язків, визначених п. 2 частини другої ст. 6 Закону N 2464 щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) громадянам Японії, визначеним у абзаці другому цього пункту.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям