Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Налогообложения НДС операций по продаже векселя при условии зачисления его в оплату выполненных услуг

Налогообложения НДС операций по продаже векселя при условии зачисления его в оплату выполненных услуг

Печатная Форма: Налогообложения НДС операций по продаже векселя при условии зачисления его в оплату выполненных услуг

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.04.2001 р. N 5544/7/16-1217-20


   
   ДПА України розглянула лист НВП щодо оподаткування ПДВ операцій з продажу векселя за умови зарахування його в оплату виконаних робіт і повідомляє таке.
   
   Порядок оподаткування ПДВ регламентується Законом України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР, п. 4.8 ст. 4 якого передбачено, що векселі отримані, але не оплачені платником податку, або видані, але не оплачені платником податку, не змінюють сум податкових зобов'язань або податкового кредиту незалежно від видів операцій, за якими такі векселі використовуються. У разі коли платник податку здійснює за згодою векселедержателя зустрічну поставку товарів (робіт, послуг) замість грошового погашення суми боргу, зазначеного у векселі, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг) без урахування дисконтів.
   
   Крім того, у разі коли платник податку здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), які є об'єктом оподаткування ПДВ згідно з п. 3.1 ст. 3 Закону, під забезпечення боргових зобов'язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого чи переказного векселя або інших боргових інструментів (далі - вексель), випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг) без урахування дисконту або інших знижок з номіналу векселя.
   
   Як зазначено у листі, НВП передало вексель згідно з договором купівлі-продажу АТ, яке гроші в оплату векселя не перерахувало. АТ виконало роботи для НВП. Оскільки першою подією була дата підписання акта виконаних робіт, то на цю дату і повинні були виникнути податкові зобов'язання та виписана податкова накладна. Оскільки вексель товариством не було оплачено, а фактично проведено операцію взаємозаліку зустрічних заборгованостей, то такий залік не змінює податкового обліку зобов'язань та податкового кредиту, а лише засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця.
   
   Заступник Голови
   Г. Оперенко
   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям