Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О льготах по уплате налога с дохода, полученного в виде наследства

О льготах по уплате налога с дохода, полученного в виде наследства



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.08.2007 р. N 4294/Я/17-0715, N 17219/7/17-0717
   
   Щодо пільг із сплати податку з доходу, одержаного у вигляді спадщини


   
   Державна податкова адміністрація України розглянула Ваш лист стосовно пільг із сплати податку з доходу, одержаного у вигляді спадщини, і повідомляє.
   
   Згідно із Законом України від 22.05.2003 р. N 889 "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон N 889) податок з доходів фізичних осіб - це плата фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок згідно з цим Законом (п. 1.13 ст. 1).
   
   Відповідно до Закону України від 21.05.97 р. N 280 "Про місцеве самоврядування в Україні" місцеві бюджети мають бути достатніми для забезпечення виконання органами місцевого самоврядування наданих їм законом повноважень та забезпечення населення послугами не нижче рівня мінімальних соціальних потреб (ст. 66). При цьому до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад належить, зокрема, затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього, встановлення за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткових до встановлених законодавством гарантій щодо соціального захисту населення.
   
   Водночас, відповідно до ст. 10 Закону N 280, обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.
   
   Згідно із статтею 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.
   
   Законом України від 25.06.91 р. N 1251 "Про систему оподаткування" місцевим радам надано право встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування у межах сум, що надходять до їх бюджетів.
   
   З огляду на зазначене, ДПА України вважає, що надання за рішенням органів місцевого самоврядування платникам податку з доходів фізичних осіб додаткових пільг, зокрема із сплати податку з доходу, одержаного у вигляді спадщини, у межах сум, що надходять до місцевих бюджетів, не суперечить чинному законодавству.
   
   Заступник Голови
   С. І. Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям