Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении зарплаты нерезидента (отозвано письмом ГНАУ от 04.09.2008 г. №17930/7/17-0717)

О налогообложении зарплаты нерезидента (отозвано письмом ГНАУ от 04.09.2008 г. №17930/7/17-0717)



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.01.2006 р. N 427/7/17-0717


   
   ДПАУ розглянула лист і повідомляє в межах своєї компетенції.
   
   Згідно з п. 2.1 ст. 2 Закону України від 22.05.2003 р. N 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон) платниками податку є: резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи, та нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України.
   
   Відповідно до п. 3.2 ст. 3 Закону об'єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваних дохід з джерелом його походження з України, який підлягає кінцевому оподаткуванню при його виплаті.
   
   Доходи з джерелом їх походження з України, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими для резидентів, з урахуванням особливостей, визначених окремими нормами цього Закону (пп. 9.11.1 ст. 9 Закону).
   
   Згідно з п. 1.3 ст. 1 Закону дохід з джерелом його походження з України - будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, у тому числі, але не виключно, у вигляді заробітної плати, нарахований (виплачений, наданий) внаслідок здійснення трудової діяльності на території України, від працедавця, незалежно від того, чи є такий працедавець резидентом або нерезидентом.
   
   Відповідно до п. 3.5 ст. 3 Закону при нарахуванні доходів у вигляді зарплати об'єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої зарплати, зменшена на суму збору до ПФУ та внесків до фондів загальнообов'язкового держсоцстрахування, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.
   
   Отже, дохід з джерелом його походження з України отриманий фізичною особою - нерезидентом у вигляді зарплати, оподатковується за ставкою 13% (до 31.12.2006 р.) від об'єкта оподаткування (п. 7.1 ст. 7 Закону.
   
   Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено ст. 16 Закону, відповідно до якої податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України, а податок, утриманий з доходів нерезидентів, підлягає зарахуванню до бюджету територіальної громади за місцем утримання такого податку.
   
   Заступник Голови
   С.Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям