Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налоговом учете операций по уменьшению уставного капитала общества с дополнительной ответственностью

О налоговом учете операций по уменьшению уставного капитала общества с дополнительной ответственностью



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.02.2010 р. N 1852/6/15-0516

   ДПАУ розглянула лист щодо податкового обліку операцій із зменшення статутного капіталу товариства з додатковою відповідальністю і повідомляє таке.
   
   Статтею 151 Цивільного кодексу України, зокрема, передбачено, що товариством з додатковою відповідальністю є товариство, засноване однією або кількома особами, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких визначений статутом.
   
   До товариства з додатковою відповідальністю застосовуються положення цього Кодексу про товариства з обмеженою відповідальністю, якщо інше не встановлено статутом товариства і законом.
   
   Відповідно до частини першої ст. 144 Цивільного кодексу України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкладів його учасників.
   
   Частиною четвертою цієї статті Цивільного кодексу України встановлено, що якщо після закінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товариства з обмеженою відповідальністю виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо вартість чистих активів товариства стає меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації.
   
   Учасник, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства (частина друга ст. 148 ЦКУ).
   
   Згідно зі ст. 30 Закону України "Про страхування" мінімальний розмір статутного капіталу страховика, який займається видами страхування іншими, ніж страхування життя, встановлюється в сумі, еквівалентній 1 млн. євро, а страховика, який займається страхуванням життя, - 1,5 млн. євро за валютним обмінним курсом України.
   
   Зважаючи на викладене вище, товариство з додатковою відповідальністю зобов'язано зменшити зареєстрований статутний капітал, у разі якщо після закінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товариства виявиться меншою від статутного капіталу, розмір якого не менше суми, еквівалентної 1 млн. євро.
   
   Одночасно зазначаємо, що відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. N 290, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.
   
   Щодо податкового обліку внесків у корпоративні права, то пп. 4.2.5 п. 4.2 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" встановлено, що до складу валового доходу не включаються суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку.
   
   Отже, операції з внесення коштів або майна до статуту підприємства не є об'єктом оподаткування податком на прибуток. При цьому з урахуванням положень, які регулюють цивільні відносини учасників товариства з додатковою відповідальністю, а також того, що при зменшенні таким товариством зареєстрованого статутного капіталу дохід не виникає, здійснення такої операції не призводить до збільшення валового доходу за правилами податкового обліку.
   
   Заступник Голови
   
О. Любченко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям