Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О некоторых вопросах налогообложения по налогу на прибыль операций с товарами, оформленными предварительной таможенной декларацией

О некоторых вопросах налогообложения по налогу на прибыль операций с товарами, оформленными предварительной таможенной декларацией



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.07.2012 р. № 12289/6/15-1415
   
   Про розгляд листа


   
   Державна податкова служба України розглянула лист <…….> щодо деяких питань оподаткування з податку на прибуток операцій з товарами, оформленими попередньою митною декларацією і повідомляє.
   
   Відповідно до п.1 ст.259 Митного кодексу України від 13.03.2012 №4495-VI (далі – Митний кодекс), який набрав чинності 1 червня 2012 року, попередня митна декларація (інший документ, що може використовуватися замість митної декларації відповідно до статті 94 цього Кодексу) подається до ввезення в Україну товарів, транспортних засобів комерційного призначення (у тому числі з метою транзиту) або після, якщо ці товари, транспортні засоби перебувають на території пункту пропуску через державний кордон України.
   
   Випуском товарів вважається надання митним органом права на користування та/або розпорядження товарами, щодо яких здійснюється митне оформлення, відповідно до заявленої мети (п.5 ст.4 Митного кодексу).
   
   Згідно вимог п.4 ст.54 Митного кодексу митний орган під час здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів зобов’язаний випускати товари, що декларуються, у вільний обіг за умови забезпечення сплати митних платежів згідно з митною вартістю цих товарів, визначеною митним органом, шляхом надання гарантій.
   
   Відповідно до п.3 ст. 255 Митного кодексу у разі якщо товар декларується з використанням попередньої або періодичної митних декларацій, митне оформлення за цими деклараціями завершується у строк, що не перевищує чотирьох робочих годин з моменту їх подання.
   
   Митне оформлення вважається завершеним після виконання всіх митних формальностей, визначених цим Кодексом відповідно до заявленого митного режиму, що засвідчується митним органом шляхом проставлення відповідних митних забезпечень ( у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інших відміток на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії (п.4 ст.255 Митного кодексу).
   
   За приписами, встановленими ст.259 Митного кодексу, попередня митна декларація подається декларантом або уповноваженою ним особою митному органу, в зоні діяльності якого товари, транспортні засоби комерційного призначення будуть пред’явлені для митного оформлення, з метою проведення аналізу ризиків та прискорення виконання митних формальностей.
   
   За рішенням митного органу, яким оформлена попередня митна декларація, випуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму за попередньою митною декларацією, яка містить всю необхідну для цього інформацію, може бути здійснено після переміщення цих товарів, транспортних засобів через митний кордон України без пред’явлення їх цьому митному органу.
   
   Ввезення товару на територію України за попередньою митною декларацією дозволяється протягом 30 днів з дати її оформлення митним органом.
   
   Попередня митна декларація, за якою митним органом здійснено випуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму без пред’явлення їх цьому митному органу відповідно до частини п’ятої цієї статті, або попередня митна декларація разом з додатковою декларацією, поданою відповідно до частини тринадцятої цієї статті, становлять митну декларацію, заповнену в звичайному порядку.
   
   Продажем (реалізацією)товарів вважаються будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі - продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (пп.14.1.202 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу).
   
   Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, визначаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів (п.138.4 ст.138 Податкового кодексу).
   
   Таким чином, у разі продажу товарів, оформлених з дотриманням митних формальностей та випущених для вільного обігу митним органом, платник податку має право включати до витрат собівартість таких товарів в періоді визначення доходів від їх продажу.
   
   Заступник голови
   А.П. Ігнатов

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям