Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке определения доходов физическим лицом - предпринимателем при продаже недвижимого имущества

О порядке определения доходов физическим лицом - предпринимателем при продаже недвижимого имущества



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 13.03.2013 р. № 2411/10/17-4-15


   
   
ТОВ «Інтерактивна бухгалтерія»
   вул. Пшенична, 2
   м. Київ, 03148

   
   

Про розгляд звернення


   
   Державна податкова служба у м. Києві на виконання завдання Державної податкової служби України від 06.03.2013р. № 5544/7/17-1217 розглянула ваш лист №92 від 08.02.2013р. щодо порядку визначення доходів фізичною особою - підприємцем при продажу нерухомого майна і повідомляє.
   
   Відповідно до п.1 та п.2 ст. 325 Цивільного кодексу України суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.
   
   Тобто, суб’єктом права власності законодавством визначається фізична особа, яка може бути власником будь-якого майна, крім майна, яке не може знаходитись взагалі у власності фізичної особи. При цьому, такий суб’єкт права власності як фізична особа - підприємець не відокремлюється.
   
   Згідно зі статтею 42 Господарського кодексу України підприємництво - самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
   
   Підприємництво здійснюється на основі вільного вибору суб'єктом господарювання - фізичною особою видів господарської діяльності, самостійного формування підприємцем програми діяльності, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону, комерційного розрахунку та власного комерційного ризику, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.
   
   Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755 - VI (далі - ПКУ).
   
   Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою і фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
   
   Подібні доходи оподатковуються у загальновстановленому порядку, передбаченому розділом IV ПКУ.
   
   Враховуючи вищевикладене, доходи фізичної особи - підприємця від продажу нерухомого майна не включаються до доходу фізичної особи - підприємця платника єдиного податку та оподатковуються у загальновстановленому порядку, відповідно до розділу IV ПКУ.
   
   Додатково повідомляємо, що відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   При цьому, згідно із ст. 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   
   
   Заступник Голови
   О.В.Онищенко
   
   Джерело: Інтерактивна бухгалтерія

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям