Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении норм налогового законодательства физическими лицами - субъектами упрощенной системы налогообложения, учета и отчетности

О применении норм налогового законодательства физическими лицами - субъектами упрощенной системы налогообложения, учета и отчетности



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.07.2006 р. N 3877/Р/17-0415
   
   Щодо застосування норм податкового законодавства фізичними особами - суб'єктами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності
   (Витяг)


   
   Державна податкова адміністрація України розглянула... запит... щодо застосування норм податкового законодавства фізичними особами - суб'єктами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, й повідомляє.
   
   Спрощена система оподаткування, обліку та звітності регулюється Указом Президента України від 03.07.98 р. N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. N 746/99 (далі - Указ), згідно з яким суб'єкти малого підприємництва - фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів від здійснення підприємницької діяльності за єдиним податком шляхом отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку при обов'язковому додержанні відповідних умов, зазначених у ст. 1 Указу, зокрема: обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн.
   
   Пунктом 6 зазначеного Указу встановлено, що суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником цілого ряду податків і зборів (обов'язкових платежів), зокрема податку на додану вартість.
   
   Разом з тим п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 року N 507 "Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727" суб'єктам малого підприємництва - фізичним особам надано право вибору щодо реєстрації їх платниками податку на додану вартість.
   
   Тобто платник єдиного податку - СГД - фізична особа самостійно визначає доцільність реєстрації платником ПДВ. У разі коли така особа приймає рішення бути платником ПДВ, на неї після її реєстрації платником ПДВ поширюється дія Закону України "Про податок на додану вартість" (далі - Закон).
   
   Зокрема, п. 11.42 ст. 11 Закону встановлено, що якщо фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності одночасно зареєстрована платником податку на додану вартість і є платником єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, на неї поширюється порядок нарахування та сплати податку на додану вартість відповідно до цього Закону.
   
   Юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які є платниками єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, не мають права на нарахування податку, податковий кредит та складання податкових накладних, а також на отримання бюджетного відшкодування.
   
   Що стосується визначення виручки для платників єдиного податку - СГД - фізичних осіб, то названим Указом (абзац 5 ст. 1) встановлено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
   
   Тобто визначення обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) для всіх платників єдиного податку - фізичних осіб є однаковим, при цьому виділяти суми ПДВ з фактично отриманих сум немає потреби.
   
   Заступник Голови
   Л. В. Ходос

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям