Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О включении в налоговый кредит сумм НДС, уплаченных таможенным органам в связи с увеличением таможенной стоимости импортных товаров

О включении в налоговый кредит сумм НДС, уплаченных таможенным органам в связи с увеличением таможенной стоимости импортных товаров



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.11.2011 р. № 6445/6/15-3415-26
   
   Щодо включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених митним органам у зв'язку зі збільшенням митної вартості імпортних товарів

   
   ДПСУ розглянула лист ТОВ щодо включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених митним органам у зв'язку зі збільшенням митної вартості імпортних товарів, і повідомляє.
   
   Відповідно до п. 198.1 ст. 198 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі - Кодекс) право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.
   
   Податковий кредит звітного періоду відповідно до п. 198.3 ст. 198 Кодексу визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.
   
   Для операцій з ввезення на митну територію України товарів датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 цього Кодексу.
   
   При цьому відповідно до п. 201.12 ст. 201 Кодексу у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.
   
   Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені митними деклараціями (п. 198.6 ст. 198 Кодексу).
   
   Таким чином, платник ПДВ має право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ лише за тими ВМД, які оформлені відповідно до вимог законодавства і підтверджують сплату податку.
   
   Що стосується періоду, в якому платник податку має право відобразити суму ПДВ, сплачену митним органам у зв'язку зі збільшенням митної вартості імпортних товарів, у складі податкового періоду, то необхідно враховувати, що відповідно до пункту 2 Порядку відображення відомостей про доплату (повернення) сум митних платежів і відкоригованих фактичних відомостей про товари, які стали відомі після закінчення митного оформлення, затвердженого наказом ДМСУ від 25.09.2008 р. № 1045, оформлення аркуша коригування до ВМД здійснюється митним органом протягом 5 робочих днів з дня надходження інформації про доплату платником податків коштів до Державного бюджету України.
   
   А тому в разі коли податковий (звітний) період, в якому платник податку здійснив доплату коштів до Державного бюджету України у зв'язку зі збільшенням митної вартості імпортних товарів, передує податковому (звітному) періоду, в якому оформлено аркуш коригування до ВМД, платник податку має право включити суму ПДВ, сплачену митним органам, до податкового кредиту у тому звітному періоді, в якому оформлено аркуш коригування до ВМД.
   
   При цьому звертаємо увагу на вимоги частини третьої п. 188.1 ст. 188 Кодексу щодо визначення бази оподаткування при здійсненні операцій з постачання товарів, ввезених на митну територію України (виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче митної вартості, з якої були визначені податки і збори, що справляються під час їх митного оформлення, з урахуванням акцизного податку та ввізного мита, за винятком податку на додану вартість, що включаються в ціну товарів/послуг згідно із законом).
   
   Таким чином, у разі збільшення митної вартості імпортованих товарів необхідно відповідно до вимог Кодексу провести перерахунок не лише податкового кредиту, а й податкових зобов'язань за операціями з постачання на митній території України таких імпортованих товарів, незалежно від того, що такі операції можливо уже відбулися в минулих періодах.
   
   Заступник Голови
С. Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям