Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О включении в валовой доход прямых инвестиций или реинвестиций в корпоративные права

О включении в валовой доход прямых инвестиций или реинвестиций в корпоративные права



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ У ХАРКIВСЬКIЙ ОБЛАСТI
   
    ЛИСТ
   
    від 18.06.2007 р. N 604/К/31-124
   
    Щодо включення до валового доходу прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права

    Державна податкова адміністрація у Харківській області розглянула <...> лист та повідомляє наступне.
   
    Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.94 N 334/94-ВР, в редакції Закону України від 22.05.97 N 283/97-ВР (далі - Закон N 283), для неприбуткових установ і організацій встановлено особливий порядок оподаткування.
   
    Так, п. 7.11 ст. 7 Закону N 283 визначено перелік організацій та установ, які можуть бути включені до реєстру неприбуткових, та передбачено перелік доходів, які звільняються від оподаткування, у разі їх отримання відповідними неприбутковими установами і організаціями.
   
    Відповідно до абз. "г" пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 зазначеного Закону до неприбуткових організацій, зокрема, відносяться юридичні особи, діяльність яких не передбачає одержання прибутку згідно з нормами відповідних законів.
   
    Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначає Закон України "Про кооперацію" від 10.07.2003 N 1087-IV.
   
    Так, для забезпечення статутної діяльності кооператив у порядку, передбаченому його статутом, за рахунок паїв (у тому числі додаткових) членів та асоційованих членів кооперативу формує пайовий фонд (ст. 20 Закону України "Про кооперацію" від 10.07.2003 N 1087-IV.
   
    При цьому при відображенні отриманого внеску в податковому обліку слід виходити з того, що в обмін на отриманий внесок засновникові передаються корпоративні права.
   
    Відповідно до п. 1.8 ст. 1 Закону N 283 корпоративні права- це право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління, одержання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, створено таку юридичну особу у формі господарчого товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної або фізичної особи, чи в інших організаційно-правових формах.
   
    При цьому відповідно до пп. 4.2.5 п. 4.2 ст. 4 Закону N 283 суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податків у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податків, у тому числі грошові або майнові внески, згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи не включаються до складу валового доходу.
   
    Перший заступник Голови
В.Пахомов

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям