Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об арендной плате за землю

Об арендной плате за землю



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.01.2007 р. N 1239/7/15-0617
   
   Про орендну плату за землю


   
   Державна податкова адміністрація України у зв'язку із зверненнями орендарів земель державної і комунальної власності щодо подання декларацій по орендній платі за землю у разі, якщо земельні ділянки платника розташовані на території однієї сільської, селищної або міської ради, повідомляє таке.
   
   Відповідно до ст. 14 Закону України від 03.07.92 р. N 2535-XII "Про плату за землю" (зі змінами та доповненнями, далі - Закон N 2535-XII) платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.
   
   Платник податків має право подавати щомісяця нову звітну податкову декларацію, що не звільняє його від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, що не звільняє від обов'язку подання податкової декларації протягом місяця з дня виникнення права на нововідведену земельну ділянку, протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним.
   
   Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, як встановлено ст. 13 Закону N 2535-XII, є договір оренди такої земельної ділянки.
   
   Методичними рекомендаціями щодо подання та заповнення декларації орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (надіслано листом ДПА України від 01.02.2006 р. N 1833/7/15-0217) визначено, що у разі якщо платник орендної плати за вказані земельні ділянки має декілька таких ділянок на території однієї сільської, селищної або міської ради (код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ один і той самий), по яких окремо укладені договори оренди землі, то таким платником може подаватися до відповідного органу державної податкової служби одна узагальнена податкова декларація орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, яка відображає загальну суму орендної плати за такі земельні ділянки згідно з укладеними договорами оренди землі.
   
   При цьому додатком 1 до податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, затвердженої наказом ДПА України від 20.12.2005 р. N 588, зареєстрованим у Мін'юсті України 30.12.2005 р. за N 1591/11871, передбачено заповнення відомостей із договору оренди землі.
   
   Таким чином, подання орендарями земель державної і комунальної власності, які мають декілька земельних ділянок на території однієї сільської, селищної або міської ради (код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ один і той самий), по яких окремо укладено договори оренди землі, податкових декларацій орендної плати за землю як по кожному такому договору, так і узагальнених податкових декларацій цієї плати, що відображає загальну суму орендної плати по таких договорах, не суперечить вимогам чинного законодавства з питань оподаткування землі.
   
   Водночас повідомляємо, що відповідно до пп. 4.1.2 п. 4.1 ст. 4 Закону України від 21.12.2000 р. N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (зі змінами та доповненнями) податкова звітність, отримана контролюючим органом від платника податків як податкова декларація, що заповнена ним всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, може бути не визнана таким контролюючим органом як податкова декларація, якщо в ній не зазначено обов'язкових реквізитів, її не підписано відповідними посадовими особами, не скріплено печаткою платника податків. У цьому випадку, якщо контролюючий орган звертається до платника податків з письмовою пропозицією надати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої), то такий платник податків має право: надати таку нову декларацію разом зі сплатою відповідного штрафу; оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження.
   
   Заступник Голови
   Л. Є. Боєнко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям