Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об особенностях применения льготы к объекту жилой недвижимости

Об особенностях применения льготы к объекту жилой недвижимости



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.03.2013 р. № 3724/6/17-3216
   
   Про особливості застосування пільги до об’єкта житлової нерухомості


   
   Державна податкова служба України за дорученням Міністра доходів і зборів України Клименка О.В. розглянула лист ТОВ "Інтерактивна бухгалтерія" від 15.02.2013 № 97 щодо порядку вибору використання пільги із податку на нерухомість і повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 1 розділу XIX "Прикінцеві положення" Податкового кодексу України (далі - Кодекс) з 1 січня 2013 року набрала чинність стаття 265 "Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки", відповідно до якої введено в дію новий місцевий податок - на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками вказаного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.
   
   Згідно з пунктом 265.4 статті 265 Кодексу передбачаються пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири -на 120 м і для житлового будинку - на 250 м .
   
   Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.
   
   Відповідно до підпункту 265.7.3 пункту 265.7 статті 265 Кодексу платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на об'єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.
   
   Таким чином, пільга буде застосовуватись до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку.
   
   Якщо фізична особа - платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, вона має надати до 01 липня поточного року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.
   
   Таке звернення (заяву) можна подати особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
   
   
   З повагою
   В.о. Голови
   А. П. Ігнатов

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям