Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отдельных вопросах применения упрощенной системы налогообложения, учета и отчетности

Об отдельных вопросах применения упрощенной системы налогообложения, учета и отчетности



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.03.2006 р. N 2812/3/15-0416
   
   Про окремі питання застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності
   Витяг


   
   <…>
   Згідно із статтею 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
   
   Тобто, у разі переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, платником єдиного податку застосовується касовий метод, при якому враховуються всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок та в касу, незалежно від того, куди ці кошти потім розподіляються.
   
   Крім того, відповідно до Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (затверджено наказом ДПА України від 12.10.99 N 554 та зареєстровано в Мін'юсті України 19.10.99 за N 713/4006) в графі 6 Книги відображаються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
   
   Згідно з Порядком складання Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва - юридичною особою, затвердженим наказом ДПА України від 28.02.2003 N 98 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.03.2003 за N 221/7542 (із змінами і доповненнями), у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб'єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів.
   
   Оскільки генпідрядник отримує від замовника кошти за загальний обсяг підрядних робіт, враховуючи вартість робіт, виконаних субпідрядними організаціями, і має право власності на такі кошти, то при визначенні суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) для нарахування єдиного податку вся сума коштів включається до бази оподаткування єдиним податком.
   
   Таким чином, будівельна організація при нарахуванні єдиного податку повинна враховувати всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації. Кошти, що перераховуються субпідрядникам за виконані роботи, не виключаються із бази оподаткування єдиним податком.
   
   При цьому статтею 4 Указу передбачено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з діючою системою оподаткування, обліку та звітності, передбаченою законодавством, на вибір суб'єкта малого підприємництва.
   
   Тобто, якщо суб'єкта малого підприємництва не задовольняє спрощена система оподаткування, обліку та звітності, то він може перейти з наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) на загальну систему оподаткування.
   
   Перший заступник Голови
   Г. М. Оперенко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям