Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об ответственности плательщиков налога на прибыль за несвоевременную уплату налога

Об ответственности плательщиков налога на прибыль за несвоевременную уплату налога



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.04.2001 р. N 5327/7/15-1117
   
   Щодо відповідальності платників податку на прибуток за несвоєчасну сплату податку


   
   
Додатково див. лист
   Міністерства фінансів України
   від 13 червня 2001 року N 051-227/688,
   наказ Державної податкової адміністрації України
   від 17 липня 2002 року N 343

   
   У зв'язку із численними запитами платників податку на прибуток підприємств та державних податкових органів Державна податкова адміністрація України роз'яснює.
   
   1. Листом Державної податкової адміністрації України від 22.03.2001 р. N 3770/7/15-1117, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, повідомлялося, що встановлені пунктами 16.4 та 16.7 статті 16 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" граничні строки сплати податку на прибуток та авансових внесків, до законодавчого врегулювання цього питання, залишилися у 2001 році без змін.
   
   Відповідно до підпункту 16.1.2 пункту 16.1 статті 16 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі - Закон) при самостійному нарахуванні суми податкового зобов'язання платником податків нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.
   
   При цьому згідно з пунктом 21.2 статті 21 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" після закінчення встановлених строків сплати податку до бюджетів невнесені суми стягуються з нарахуванням пені відповідно до закону.
   
   Таким чином, нарахування пені на суму несвоєчасно сплаченого (несплаченого) податку на прибуток розпочнеться з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податку, установленого Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств".
   
   Якщо останній день строку сплати податку на прибуток припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем для сплати податку вважається перший робочий день після такого вихідного (святкового) дня.
   
   Крім того, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом вищезазначених граничних строків, такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у розмірах, передбачених підпунктом 17.1.7 пункту 17.1 статті 17 Закону.
   
   При цьому суми пені та штрафів будуть визначатися (розраховуватися) після настання граничного строку подання до податкових органів декларацій про прибуток підприємства.
   
   Приклад
   
   Підприємством сплачено податок на прибуток за I квартал 2001 року - 18 травня замість 20 квітня - граничного строку сплати податку на прибуток за цей період. Декларація подана своєчасно - 10 травня 2001 року.
   
   У цьому разі пеня буде нарахована за 26 календарних днів прострочення на суму податкового боргу, яка складається із суми податкового зобов'язання, визначеного платником податку у податковій декларації, та суми штрафу в розмірі 10 відсотків від суми простроченого податкового зобов'язання.
   
   2. На керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій, винних у неподанні або несвоєчасному поданні платіжних доручень на перерахування належного до сплати податку до бюджету, будуть застосовуватися адміністративні штрафи у порядку та розмірі, установлених пунктом 11 статті 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" з урахуванням змін до цього пункту, унесених підпунктом 19.4.7 пункту 19.4 статті 19 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".
   
   3. Установити, що Інструкція про порядок нарахування та погашення пені, затверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 01.03.2001 р. N 77 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.03.2001 р. за N 240/5431, носить загальний характер і застосовується з урахуванням особливостей справляння окремих податків, зборів (обов'язкових платежів), зокрема податку на прибуток.
   
   4. В абзаці восьмому листа від 22.03.2001 р. N 3770/7/15-1117 цифри "19" замінити на "20".
   
   Головам державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі забезпечити доведення цього роз'яснення до підпорядкованих державних податкових інспекцій з метою організації і проведення ними відповідної роз'яснювальної роботи серед платників податку.
   
   Голова
   М. Азаров
   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям