Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Определение статуса резидента Украины с целью налогообложения доходов

Определение статуса резидента Украины с целью налогообложения доходов



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.05.2010р. №4474/6/17-0716
   ВИТЯГ
   
   Про розгляд листа


   
   Державна податкова адміністрація України відповідно до Закону України „Про інформацію” розглянула ваш запит від 12.04.10р. № 04-1053/38 і повідомляє.
   
   Законом України від 22.05.2003 року №889 „Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон №889) встановлено різні ставки оподаткування доходів резидентів та нерезидентів, тому визначення країни, резидентом якої є фізична особа - іноземець, є основним для вирішення питання щодо оподаткування доходів такої фізичної особи в Україні.
   
   Стаття „Резидент”, яка є обов’язковою для усіх міжнародних договорів, визначає резиденцію як державу, у якій фізична особа підлягає оподаткуванню на підставі її місця проживання, постійного місця перебування, громадянства тощо, та як державу, яка накладає необмежене податкове зобов’язання – „повну податкову відповідальність” на цю особу за її всесвітнім доходом, тобто за усіма доходами із усіх джерел, включаючи і закордонні. Резиденція визначається за внутрішнім законодавством, і тільки якщо інша країна претендує на резиденцію особи, тоді застосовуються положення міжнародного договору (для визначення єдиної резиденції).
   
   Порядок визначення резидентського статусу фізичної особи регулюється підпунктом 1.20.1 пункту 1.20 статті 1 Закону №889.
   
   Видана іноземцю на підставі Закону України від 07.06.2001, № 2491-III "Про імміграцію" посвідка на постійне проживання в Україні є лише дозволом на постійне проживання в Україні і не підтверджує факт проживання (постійного проживання) іноземця в Україні.
   
   Закон №889 не містить норм щодо автоматичного набрання іноземцями статусу резидента України та не надає податковому агенту права та/або не покладає на нього обов’язок щодо визначення резидентського статусу фізичної особи – платника податку.
   
   Враховуючи те, що у платників податку (як резидентів, так і нерезидентів), оподатковуваним доходом є будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню згідно з Законом №889, нарахований (виплачений) на їх користь протягом звітного податкового періоду, а також наведені норми законодавства, статус резидента України визначається в межах звітного податкового (календарного) року.
   
   Статус резидента України визначається з податкового періоду (місяця), зазначеного у виданому на підставі заяви іноземця податковим органом Повідомлення.
   
   Заступник Голови
   С.І.Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям