Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно льготного налогообложения доходов физических лиц - ветеранов войны и налогообложения благотворительной помощи, оказываемой ветеранам войны

Относительно льготного налогообложения доходов физических лиц - ветеранов войны и налогообложения благотворительной помощи, оказываемой ветеранам войны



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.12.2010 р. № 8156/н/17-0714
   
   Про розгляд листа
   Витяг


   
   
Шановна ***!

   
   Державна податкова адміністрація України керуючись Законом України від 02.10.96 № 393/96-ВР „Про звернення громадян” розглянула в межах своєї компетенції Ваш лист *** щодо пільгового оподаткування доходів фізичних осіб – ветеранів війни та оподаткування благодійної допомоги, яка надається ветеранам війни ***.
   
   При цьому повідомляємо, що 02.12.10 Верховною Радою України був прийнятий Податковий кодекс України за № 2755 (далі – Кодекс), який набирає чинності 01.01.11. З набранням чинності Кодексом Закон України від 22.03.05 № 889 „Про податок з доходів фізичних осіб” відміняється.
   
   Кодекс зберіг і, навіть, розширив обсяг пільг для соціально вразливих і малозабезпечених верств суспільства. Так, у відповідності до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу з 01.01.11 до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включатимуться суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації, зокрема інвалідам), винагород і страхових виплат, які буде отримувати платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом, у т. ч. сума щорічної разової грошової допомоги, яка надається згідно із Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (пп. 165.1.1 „з” п. 165.1 ст. 165). При цьому, винятки, передбачені цим підпунктом, не поширюватимуться на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплатою, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.
   
   Щодо податкових соціальних пільг для платників податку на доходи фізичних осіб повідомляємо, що відповідно до п. 169.1 ст. 169 Кодексу платник податку матиме право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (якщо її розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. у відповідності до абз. першого пп. 169.4.1 п. 169.4) на суму податкової соціальної пільги у розмірах, встановлених пп. 169.1.1 – 169.1.4 цього пункту, в залежності від категорії платника податку.
   
   Згідно із пп. 169.1.3 „е” п. 169.1 ст. 169 Кодексу платник податку, який є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, крім осіб, визначених у пп. 169.1.4 „б” цього пункту та статті Кодексу, матиме право на одержання 150% податкової соціальної пільги.
   
   Особи, визначені у пп. 169.1.4 „б” цього пункту та статті Кодексу, а саме, учасники бойових дій під час Другої світової війни або особи, які у той час працювали в тилу, та інваліди І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” матимуть право на максимальний розмір податкової соціальної пільги – 200%.
   
   Стосовно оподаткування благодійної допомоги у наступному році повідомляємо, що у відповідності до пп. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 Кодексу не включатиметься до оподатковуваного доходу платника податку, зокрема вказаній у Вашому листі категорії громадян, сума нецільової благодійної допомоги, у т.ч. матеріальної, що надаватиметься резидентами – юридичними або фізичними особами (в т.ч. благодійними організаціями) на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 цього Кодексу, встановленого на 1 січня такого року.
   
   Щодо оподаткування цільової благодійної допомоги, то згідно із пп. 170.7.4 „а” п. 170.7 ст. 170 Кодексу не включатиметься до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надаватиметься резидентами – юридичними чи фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) у випадках та з дотриманням умов, визначених цим підпунктом Кодексу, зокрема закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку, у т.ч. для придбання ліків. При цьму слід мати на увазі, що до запрвадження системи загаьнообов’язкового державного соціального медичного страхування норми вказаного підпункту поширюватимуться на загальну суму (вартість) благодійної допомоги, отриманої набувачем на такі цілі (з урахуванням зазначених у цьому пункті обмежень).
   
   Також повідомляємо, що Законом України від 02.12.10 № 2756 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України” внесені зміни до Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, зокрема до п. 19 частини першої ст. 15 вказаного Закону, а саме: особам, на яких поширюється чинність цього Закону, надаються пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства.
   
   З повагою
   Заступник Голови
   
   С.І. Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям