Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно некоторых вопросов составления налоговых накладных и регистрации их в Едином реестре налоговых накладных

Относительно некоторых вопросов составления налоговых накладных и регистрации их в Едином реестре налоговых накладных



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 31.12.2012 р. N 8238/0/61-12/15-3115
   
   Про розгляд звернення


   
   Державна податкова служба України розглянула лист стосовно деяких питань складання податкових накладних та реєстрації їх в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) і повідомляє.
   
   Пунктом 201.1 статті 201 Податкового кодексу України передбачено, що платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну, складену за вибором покупця (отримувача) в один з таких способів:
   
   а) у паперовому вигляді;
   
   б) в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та умови реєстрації податкової накладної у ЄРПН. У такому разі складання податкової накладної у паперовому вигляді не є обов'язковим.
   
   Таким чином вибір формату складання податкової накладної залишається за покупцем, тобто податкова накладна складається та надається покупцю в один спосіб: або в паперовому вигляді, або в електронній формі.
   
   У разі, коли за вимогою покупця, податкова накладна складена в електронній формі, така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН незалежно від суми податку на додану вартість та номенклатури товару (в тому числі його походження), зазначених в ній.
   
   Що стосується можливості виправлення помилок в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, слід зазначити наступне.
   
   Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН та порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.
   
   Виявлення розбіжностей даних податкової накладної та ЄРПН є підставою для проведення органами ДПС документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.
   
   Узагальнюючою податковою консультацією, затвердженою наказом ДПС України від 16.02.2012 р. N 127, було роз'яснено, що якщо показники документа, вказані платником при його реєстрації в ЄРПН, не відповідають тим, що містяться у податковій накладній, такий документ не може бути виключений з ЄРПН і не може бути підставою для формування податкового кредиту покупцем. При цьому платник має право зареєструвати в ЄРПН правильно оформлену податкову накладну, яка підлягає включенню до реєстрів виданих та отриманих податкових накладних та відображенню у деклараціях контрагентів.
   
   Крім того слід зазначити, що надання можливості внесення змін до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, призведе до виникнення ситуацій, коли покупець може бути не повідомлений про внесені зміни до отриманої ним податкової накладної.
   
   Стосовно надання електронних податкових накладних для перевірки органами державної податкової служби (далі – органи ДПС), що пунктом 201.1 статті 201 Кодексу не встановлено заборони щодо видруковування податкових накладних, складених в електронному вигляді.
   
   Згідно з пунктом 201.10 статті 201 Кодексу відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.
   
   Відповідно до пункту 85.2 статті 85 Кодексу платник податків зобов'язаний надати посадовим (службовим) особам органів ДПС у повному обсязі всі документи, що належать або пов'язані з предметом перевірки.
   
   Пунктом 85.4 статті 85 Кодексу передбачено, що при проведенні перевірок посадові особи органу ДПС мають право отримувати у платників податків належним чином завірені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, що свідчать про приховування (заниження) об'єктів оподаткування, несплату податків, зборів (обов'язкових платежів), порушення вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС.
   
   Таким чином, у випадку якщо складена в електронному вигляді податкова накладна, що належить або пов'язана з предметом перевірки, не зареєстрована в ЄРПН, посадовими особами органів ДПС при проведенні перевірки може бути витребувана роздрукована та належним чином завірена така податкова накладна.
   
   Заступник Голови
   А. П. Ігнатов

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям