Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно осуществления единщиками операций по обмену основных средств в качестве вклада в уставный капитал на корпоративные права

Относительно осуществления единщиками операций по обмену основных средств в качестве вклада в уставный капитал на корпоративные права



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.02.2013 р. № 203/10/15-120
   
   Щодо здійснення єдинниками операцій з обміну основних засобів як внеску до статутного капіталу на корпоративні права

   Державна податкова служба у Чернівецькій області розглянула звернення <…> щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності та повідомляє про наступне.
   
   Відповідно до абз. «б» пп. 14.1.81 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі - ПКУ) «Інвестиції – господарські операції, які передбачають придбання основних засобів, нематеріальних активів, корпоративних прав та/або цінних паперів в обмін на кошти або майно». До фінансових інвестицій, зокрема, відносяться прямі інвестиції – господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщені такою особою.
   
   При визначенні сутності операції внесення засновником майнових внесків до статутного фонду іншої юридичної особи слід керуватися наступними нормами ПКУ:
   
   • пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14: «Постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами власника, у тому числі продаж»;
   
   • пп. 14.1.202 п. 141.1 ст. 14: «Продаж (реалізація) товарів – будь-якої операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів»;
   
   • пп. 14.1.244 п. 14.1 ст. 14: «Товари – матеріальні та нематеріальні активи»;
   
   • пп. 14.1.111 п. 14.1 ст. 14: «Матеріальні активи – основні засоби та оборотні активи у будь-якому вигляді, що не є коштами, цінними паперами, деривативами та нематеріальними активами».
   
   Отже, з врахуванням вищевикладених норм ПКУ та того, що внесення засновником майнових внесків до статутного фонду іншої юридичної особи передбачає перехід права власності на такі майнові внески, для інвестора операція з передачі основних засобів у якості внеску до статутного капіталу кваліфікується як продаж одного активу (об’єкта основних засобів) в обмін на інший актив – корпоративні права.
   
   Підпунктом 14.1.90 ПКУ поняття корпоративних прав визначено як «права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочність на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами», тобто корпоративні права не є грошовою формою розрахунків.
   
   Для платників єдиного податку п. 291.6 ст. 291 ПКУ чітко передбачено, що розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) повинні здійснюватися виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).
   
   Входячи з вищевикладеного, операція по обміну основних засобів як внеску до статутного капіталу на корпоративні права передбачає форму розрахунків відмінну від грошової, та відповідно до положень частини 7 п. 299.15 ст. 299 є підставою для анулювання свідоцтва платника єдиного податку.
   
   Додатково повідомляємо, п. 2 ст. 52 ПКУ передбачено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податкові, якому надано таку консультацію.
   Заступник голови
   
Я.Д. Городенський

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям