Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно порядка и механизма выдачи лицензий на право розничной торговли алкогольными напитками и табачными изделиями

Относительно порядка и механизма выдачи лицензий на право розничной торговли алкогольными напитками и табачными изделиями



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   ДЕПАРТАМЕНТ КОНТРОЛЮ ЗА ВИРОБНИЦТВОМ ТА ОБІГОМ СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.06.2007 р. N 1359/32-0415
   
   Щодо порядоку та механізм видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами


   
   <...>
   
   Порядок та механізм видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами визначається Законом України від 19 грудня 1995 року N 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" із змінами та доповненнями (далі - Закон України N 481) та іншими нормативно-правовими актами.
   
   Статтею 15 Закону України N 481 визначено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, в тому числі її виробниками, за наявності у них ліцензій.
   
   Ліцензія видається за заявою суб'єкта підприємницької діяльності, до якої додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа, довідка податкової служби про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі.
   
   Крім цього, до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями передбачений додаток, у якому зазначається адреса місця торгівлі і вказується перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, що знаходяться у місці торгівлі.
   
   Відповідно до статті 1 Закону України N 481 місце торгівлі - місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів - без обмеження площі, для алкогольних напоїв - торговельною площею не менше 20 кв. м, обладнане електронними контрольно-касовими апаратами (незалежно від їх кількості) або де є товарно-касові книги (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.
   
   Таким чином, кожний суб'єкт підприємницької діяльності, який здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями, повинен у порядку, визначеному чинним законодавством, та на підставі необхідних документів отримати додаток до ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, у якому зазначаються всі діючі електронні контрольно-касові апарати, через які здійснюється реалізація алкогольної продукції.
   
   У випадку встановлення додаткових чи заміни попередньо встановлених електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій) суб'єкту підприємницької діяльності необхідно до введення в експлуатацію нових електронних контрольно-касових апаратів подати до органу, що видав ліцензію, заяву, довідку податкової служби про реєстрацію нових електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій) та додаток до діючої ліцензії, в який потрібно внести зміни. На підставі поданих документів орган, який видав ліцензію, вносить зміни у додаток до відповідної ліцензії.
   
   У разі виключення електронних контрольно-касових апаратів орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб'єкта підприємницької діяльності переоформлює додаток до діючої ліцензії.
   
   Резервні електронні контрольно-касові апарати, зареєстровані в органі ДПС за місцем знаходження суб'єкта підприємницької діяльності, в додатку до ліцензії не зазначаються.
   
   За факт реалізації алкогольних напоїв через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не зазначений у додатку до ліцензії, суб'єкт підприємницької діяльності несе відповідальність згідно з частиною 2 статті 17 Закону України N 481).
   
   Директор Департаменту
   САТ А. Радченко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям