Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно порядка налогообложения НДС субвенций, полученных в качестве компенсации расходов на льготную перевозку пассажиров автомобильным транспортом городского и пригородного сообщения, которая компенсируется за счет местного или госбюджета

Относительно порядка налогообложения НДС субвенций, полученных в качестве компенсации расходов на льготную перевозку пассажиров автомобильным транспортом городского и пригородного сообщения, которая компенсируется за счет местного или госбюджета



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.02.2013 р. № 3826/7/15-3317


   
   ДПС України надає інформацію щодо порядку оподаткування ПДВ субвенцій, отриманих як компенсація витрат на пільгове перевезення пасажирів автомобільним транспортом міського та приміського сполучення, що компенсується за рахунок місцевого чи держбюджету.
   
   Відповідно до абзацу «б» п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі - Кодекс) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 цього Кодексу.
   
   Згідно з п. 188.1 ст. 188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів, і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку).
   
   До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.
   
   У разі якщо постачання товарів/послуг здійснюється за регульованими цінами (тарифами), база оподаткування визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за такими цінами (тарифами).
   
   Статтею 35 Закону України від 05.04.2001 р. № 2344-III «Про автомобільний транспорт» (далі - Закон № 2344) визначено, що перевезення пасажирів автобусами в режимі регулярних пасажирських перевезень здійснюють автомобільні перевізники на автобусних маршрутах загального користування на договірних умовах із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.
   
   Відповідно до ст. 29 Закону № 2344 органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.
   
   Так, згідно зі ст. 28 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97 «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні, транспортні та інші послуги (починаючи з 22.07.2010 р. відповідно до змін, внесених до вищезазначеної статті, погодження тарифів щодо оплати послуг не належить до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад).
   
   Таким чином, базою оподаткування ПДВ послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом міського та приміського сполучення є затверджений уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування тариф, незалежно від того, з якого джерела перевізник отримує кошти за перевезення: безпосередньо від пасажира, з бюджету чи від інших третіх осіб.
   
   При цьому відповідно до пп. 197.1.8 п. 197.1 ст. 197 Кодексу звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку.
   
   Ця норма не поширюється на операції з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).
   
   Враховуючи зазначене, дія пп. 197.1.8 п. 197.1 ст. 197 Кодексу поширюється на операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі) у разі, якщо послуги з перевезення здійснюються у межах населеного пункту, та тарифи на такі перевезення затверджено уповноваженим органом, незалежно від того, за рахунок яких джерел компенсується їх вартість (пасажирами або за рахунок місцевого чи держбюджету).
   
   Послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському сполученні та інші види перевезень підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.
   
   Згідно з п. 187.7 ст. 187 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.
   
   Таким чином, отримання коштів з місцевого чи держбюджету для відшкодування підприємству витрат, пов'язаних з безкоштовним перевезенням пільгових категорій пасажирів у приміському та міському сполученні, підприємство має відобразити в такому порядку:
   
   кошти, отримані як компенсація вартості проїзду таких пасажирів міським транспортом, включаються до обсягу операцій, звільнених від оподаткування, але лише в тому випадку, якщо тарифи на таке перевезення затверджено уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування;
   
   кошти, отримані з бюджету як компенсація вартості проїзду пільгових категорій пасажирів у приміському, міжміському сполученні, при інших видах перевезень, а також у міському сполученні, якщо тарифи на місцеві перевезення не затверджено уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування, включаються до складу оподатковуваними операціями і збільшують базу оподаткування у звітному періоді їх отримання з нарахуванням податкових зобов'язань у загальновстановленому порядку
.
   
   Заступник Голови
   А. П. ІГНАТОВ

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям