Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно порядка применения понятий для целей обложения сбором на развитие виноградарства, садоводства и хмелеводства

Относительно порядка применения понятий для целей обложения сбором на развитие виноградарства, садоводства и хмелеводства



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.03.2010 р. № 5839/7/21-0117


   
   Державна податкова адміністрація України розглянула лист ДПА у Дніпропетровській області від 16.02.2010 № 3819/8/23-713 щодо порядку застосування понять для цілей оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства і повідомляє.
   
   Законом України від 5 березня 2009 року № 1067-VI «Про внесення змін до Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» викладено в новій редакції статті 1 та 2 Закону України від 9 квітня 1999 року № 587 «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» (далі – Закон № 587) та уточнюється об’єкт оподаткування і визначено платників збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Закон набрав чинності з 1 січня 2010 року.
   
   Так, статтею 1 Закону № 587 встановлено, що платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.
   
   Виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам в межах власного виробництва. У разі постачання такої продукції суб'єктам оптової та роздрібної торгівлі власного виробництва вони не є платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
   
   Також, статтею 2 Законом № 587 визначено об’єкт оподаткування та уточнюється, що збором обкладається виручка - товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.
   
   Податкове зобов’язання зі сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства виникає у суб’єкта господарювання, що реалізує алкогольні напої та пиво після здійснення обороту з реалізації та отримання виручки від реалізації. При цьому, збір нараховується на суму нарахованої (отриманої) виручки – товарообороту одержаної на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування.
   
   Слід зазначити, що органам ДПС при здійсненні контролю за своєчасністю та повнотою сплати збору, крім законодавчих актів, необхідно використовувати в роботі наказ ДПА України від 01.12.2009 № 671 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», коментар до якого надруковано в офіційному виданні «Вісник податкової служби України» за лютий 2010 року № 7.

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям