Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения экономической классификации расходов бюджета

Относительно применения экономической классификации расходов бюджета



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 22.02.2008 р. N 3498/7/16-1517
   
   Щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету


   
   Міські ради на виконання своїх завдань, визначених діючим законодавством, щорічно затверджують бюджетні програми благоустрою міст (перелік заходів, які необхідно виконати, зокрема, послуги з прибирання міста, утримання мереж зовнішнього освітлення тощо) і передбачають в бюджеті кошти на виконання цих програм (з відповідними статтями видатків). При цьому, як міські ради, так і комунальні підприємства та інші виконавці таких заходів, кошти, перераховані з міського бюджету на виконання програми благоустрою міста, класифікують як виплату субсидій.
   
   В Роз'ясненні щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженому наказом Держказначейства України від 04.11.2004 р. N 194 (з урахуванням змін і доповнень), зокрема, зазначено, що під субсидіями розуміють всі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсації у вигляді спеціально обумовлених витрат або товарів і послуг і обмін на проведені платежі, а також видатки, пов'язані з відшкодуванням збитків державних підприємств.
   
   Для цілей оподаткування програма благоустрою міста є замовленням на виконання певного обсягу робіт та послуг, які кожна міська рада відповідно до визначених нею потреб планує отримати від їх виконавця, з відповідним розрахунком вартості таких робіт (статті видатків), а фінансування цієї програми вважається оплатою за рахунок коштів місцевого бюджету виконаних підприємствами обсягів робіт чи послуг, обумовлених програмою.
   
   Враховуючи те, що згідно з пп. 3.1.1 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартість" об'єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, виконані підприємствами заходи по благоустрою міста в межах затвердженої програми є об'єктом оподаткування ПДВ.
   
   При цьому базою оподаткування, відповідно до ст. 4 Закону, є їх вартість, визначена в такій програмі. Датою визначення податкових зобов'язань для товарів (робіт, послуг), які оплачуються за рахунок бюджетних коштів відповідно до пп. 7.3.5 ст. 7 Закону, є дата надходження таких коштів на рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому виді.
   
   Таким чином, отримання підприємствами коштів з міського бюджету на виконання програми благоустрою міста для цілей оподаткування ПДВ слід вважати оплатою (компенсацією) виконаних ним робіт по такому благоустрою, і сума таких коштів має бути включена такими підприємствами до бази оподаткування як вартість виконаних ними робіт (наданих послуг) з урахуванням суми ПДВ.
   
   Заступник Голови
   С. Чекашкін

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям