Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения отдельных пунктов НКУ

Относительно применения отдельных пунктов НКУ



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ У ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.07.2011 р. № 13692/10/15-213-3
   
   Щодо застосування окремих пунктів Податкового кодексу України

   
   Державна податкова адміністрація у Донецькій області на виконання листа ДПС України від 15.07.2011 р. № 19092/7/16-1517-05 розглянула лист від 22.06.2011 р. № 23-11 стосовно надання роз'яснення щодо застосування окремих пунктів Податкового кодексу України і повідомляє таке.
   
   Відповідно до пп. 197.1.25 п. 197.1 ст. 197 розділу V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами і доповненнями (далі - ПКУ), звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.
   
   Згідно з п. 197.4 ст. 197 розділу V ПКУ звільнення від оподаткування товарів, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, поширюється на операції із ввезення на митну територію України.
   
   В той же час, згідно з пп. 197.1.25 п. 197.1 ст. 197 розділу V ПКУ надання пільги передбачене для перерахованих у цьому пункті товарів вітчизняного виробництва, а саме: періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників.
   
   Операції з постачання на митній території України ввезених на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників від оподаткування податком на додану вартість не звільняються, якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва, оскільки звільнення від оподаткування надано пп. 197.1.25 п. 197.1 ст. 197 розділу V ПКУ тільки для таких товарів вітчизняного виробництва, за винятком видань еротичного характеру.
   
   Операції з постачання на митній території України видань еротичного характеру (як ввезених на митну територію України, так і виготовлених в Україні) підлягають оподаткуванню у загальновстановленому порядку із застосуванням ставки податку на додану вартість 20 %.
   
   Позиція ДПС України із зазначеного питання викладена у Віснику податкової служби України № 23, червень 2011 р.
   
   Відповідно до пункту 4.1 наказу ДПА України від 25.01.2011 р. № 41 "Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість", зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 16 лютого 2011 р. за № 197/18935: "До розділу II "Податковий кредит" (рядки 10 - 15 декларації) включаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) з податком на додану вартість або без податку на додану вартість товарів/послуг, необоротних активів на митній території України, імпортованих товарів, необоротних активів, отриманих на митній території України від нерезидента послуг з метою їх подальшого використання у межах господарської діяльності платника податку, а також тих, які не призначаються для використання у господарській діяльності або придбані з метою використання для постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України, окремо за напрямами використання (здійснення операцій, які підлягають оподаткуванню, звільнені від оподаткування, не є об'єктом оподаткування)".
   
   Відповідно до п. 201.12 ст. 201 розділу V ПКУ у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку. Крім того, п. 198.6 ст. 198 розділу V ПКУ заборонено відносити до складу податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог чи не підтверджені митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з п. 201.11 ст. 201 ПКУ).
   
   Таким чином, податок на додану вартість, сплачений митному органу при отриманні на митній території України дитячих книжок, які не мають статусу товарів вітчизняного виробництва, включається до складу податкового кредиту з ПДВ (у разі наявності митної декларації, оформленої відповідно до вимог законодавства). У разі, якщо імпортовані товари отримані на митній території України, з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які оподатковуються за основною ставкою та нульовою ставкою, такі операції відображаються у рядку 12.1 декларації з ПДВ (колонки АД).
   
   Крім того, ДПА у Донецькій області направлено запит до ДПА України з зазначеного питання. У разі отримання іншої відповіді буде повідомлено додатково.
   
   Заступник Голови ДПА
   у Донецькій області
О. Чабаненко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям