Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно увеличения ставки единого налога при использовании плательщиком единого налога наемного труда во время отсутствия основного работника (отозвано письмом ГНАУ от 04.09.2008 г. №17930/7/17-0717)

Относительно увеличения ставки единого налога при использовании плательщиком единого налога наемного труда во время отсутствия основного работника (отозвано письмом ГНАУ от 04.09.2008 г. №17930/7/17-0717)



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.09.2005 р. N 7247/А/17-3115


   
   ДПАУ розглянула лист і повідомляє.
   
   З метою правильного вирішення порушеного питання ДПАУ звернулася до Мінпраці та соціальної політики України.
   
   Як повідомило Мінпраці України, згідно з Кодексом законів України про працю (п. 2 ст. 23) СПД - фізична особа, яка використовує найману працю, має право на період декретних відпусток укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.
   
   У такому випадку, оскільки фактично використовується праця працівника, прийнятого за строковим трудовим договором, ставка єдиного податку за нього збільшується на 50 %, як і передбачено ст. 1 Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. N 746/99 (далі - Указ), оскільки спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва, до яких належать і фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як СПД, регулюється саме цим Указом.
   
   При цьому чисельність найманих працівників у штатному розписі буде збільшено на одну особу, але ставка єдиного податку буде збільшуватись на 50 % тільки за тих працівників, працю яких фактично використовують. Звертаємо увагу на дотримання в такому випадку платником єдиного податку вимоги ст. 1 Указу стосовно того, що протягом року у трудових відносинах, включаючи членів сім'ї, може перебувати не більше 10 осіб. Отже, якщо у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою перебуває 10 осіб і одна з них йде у відпустку для догляду за дитиною до 3-х (6-ти) років, то такий платник не може на період такої декретної відпустки укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.
   
   В іншому випадку, коли на місце працівника, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не прийнято іншу особу, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого найманого працівника, що перебуває у відпустці, не збільшується.
   
   Аналогічні роз'яснення надано Держпідприємництва України (лист від 30.05.2002 р. N 1-221/2951).
   
   Заступник Голови
   С.Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям