Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно вопроса определения "первого посредника"

Относительно вопроса определения "первого посредника"



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.12.2011 р. № 8367/6/15-3315
    (Витяг)

   
   <...>
   
   
Щодо питання визначення "першого посередника"

   
   На сьогоднішній день відповідно до пункту 15 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс) операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД звільняються від оподаткування податком на додану вартість.
   
   При цьому такий пільговий режим оподаткування не поширюється на перше постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників.
   
   Відповідно до пункту 209.6 статті 209 Кодексу під сільськогосподарськими товаровиробниками, для цілей оподаткування податком на додану вартість, розуміється підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.
   
   Як правило, сільськогосподарські товаровиробники, які відповідають вказаним вимогам, реєструються суб'єктом спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість та в результаті такої реєстрації отримують свідоцтво про реєстрацію суб'єктом спеціальною режиму оподаткування.
   
   При цьому, податковий орган щодекади, але не пізніше 2, 12 та 22 числа кожного місяця, оприлюднює на веб-сайті центрального органу державної податкової служби (www.sta.gov.ua) дані з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування про дату реєстрації суб'єктом спеціального режиму оподаткування, дату виключення із такого реєстру, а також дату, з якої сільськогосподарське підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах. Таким чином, зазначена інформація є доступною для всіх платників податків.
   
   Отже, платник податку на додану вартість, який закуповує зернові чи технічні культури вказаних кодів УКТ ЗЕД у сільськогосподарського товаровиробника з метою підтвердження права на податковий кредит по таких операціях, може запитати у сільськогосподарського товаровиробника про наявність у нього свідоцтва про реєстрацію суб'єктом спеціального режиму оподаткування, як підтвердження того, що такий постачальник зобов'язаний нараховувати податок на додану вартість при поставці зернових та технічних культур власного виробництва. Крім того, в договорах на поставку продукції доцільно зазначати, що платник є сільськогосподарським товаровиробником та відповідає вимогам, визначеним пунктом 209.6 статті 209 Кодексу, продукція є власно виробленою та такий платник зобов'язаний нараховувати ПДВ. До договору, при згоді, можуть бути надані підтверджуючі документи.
   
   В разі якщо сільськогосподарський товаровиробник відповідає вимогам, визначеним пунктом 209.6 статті 209 Кодексу, проте не зареєстрований суб'єктом спеціального режиму оподаткування, такий платник також зобов'язаний нараховувати податок на додану вартість при поставці зернових та технічних культур. При цьому, для підтвердження правомірності нарахування таким сільськогосподарським товаровиробником ПДВ при здійсненні вказаних операцій в договорах на поставку продукції доцільно відображати інформацію, яка підтверджуватиме, що платник є сільськогосподарським товаровиробником, відповідає вимогам, визначеним пунктом 209.6 статті 209 Кодексу, та зобов'язаний нараховувати ПДВ.
   
   При поставці зернових та технічних культур вказаних кодів УКТ ЗЕД посередником, який безпосередньо придбав такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, такий платник також зобов'язаний нараховувати ПДВ по вказаних операціях. При цьому, для підтвердження правомірності нарахування таким посередником ПДВ при здійсненні вказаних операцій в договорах на поставку продукції доцільно вказувати, що дана продукція була придбана у сільськогосподарського товаровиробника з ПДВ, та, при згоді, додавати підтверджуючі документи такого придбання.
   
   Слід також зазначити, що у покупця зернових та технічних культур, який здійснює таке придбання у першого посередника, а не у сільськогосподарського товаровиробника, право на податковий кредит може виникати лише в разі, якщо такі зернові та технічні культури будуть використовуватися в оподатковуваних операціях. В разі якщо зернові та технічні культури придбаваються у посередника (незалежно від того, яким він є у ланцюгу постачання, першим чи другим) для подальшого продажу, такий платник не матиме права на податковий кредит за такими операціями.
   
   <...>
   
   Враховуючи, що відшкодування податку на додану вартість здійснюється лише після підтвердження заявлених до відшкодування сум (включаючи перевірки і підтвердження відомостей, отриманих від осіб, які мали правові відносини з платником податків за ланцюгом поставлених товарів до виробника (імпортера)), рішення про повернення податку на додану вартість може бути прийнято за результатами таких перевірок у разі додержання законодавчих та нормативних актів з питань оподаткування.
   
   Якщо за результатами перевірки сум податку, заявлених до відшкодування, платник податку або орган державної податкової служби розпочинає процедуру адміністративного або судового оскарження, орган державної податкової служби не пізніше наступного робочого дня після отримання відповідного повідомлення від платника або ухвали суду про порушення провадження у справі зобов'язаний повідомити про це орган Державного казначейства України, який призупиняє процедуру відшкодування у частині оскаржуваної суми до прийняття остаточного рішення з адміністративного або судового оскарження (відповідно до пункту 200.15 статті 200 розділу V Податкового кодексу України).
   
   З метою посилення контролю за поверненням з державного бюджету заявлених до відшкодування сум податку на додану вартість податкові органи та органи Державної казначейської служби України відповідно до Порядку взаємодії між органами державної податкової служби України та Державного казначейства України, затвердженого наказом Державного казначейства, Державної податкової адміністрації України від 27.04.2004 № 82/245, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24.05.2004 за № 645/9244, в обов'язковому порядку оскаржують рішення суду, які передбачають відшкодування бюджетної заборгованості з податку на додану вартість.
   
   Заступник Голови
С. І. Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям