Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Правомерность включения в налоговый кредит суммы НДС, оплаченного при приобретении газа, добытого в Украине, без наличия налоговых накладных

Правомерность включения в налоговый кредит суммы НДС, оплаченного при приобретении газа, добытого в Украине, без наличия налоговых накладных

Печатная Форма: Правомерность включения в налоговый кредит суммы НДС, оплаченного при приобретении газа, добытого в Украине, без наличия налоговых накладных

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.03.2001 р. N 3411/7/16-1217-5


   
   ДПА України розглянула лист підприємства щодо правомірності включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплаченого при придбанні газу, видобутого в Україні, без наявності податкових накладних і з урахуванням висновків, надісланих ДПА в області, та повідомляє таке.
   
   Як свідчить інформація ДПА в області, підприємство протягом 1998 р. отримувало газ від ТОВ. У грудні 1999 р. підприємством векселем Головного Державного Казначейства було забезпечено боргові зобов'язання за раніше спожитим газом. Ні на дату кожної поставки газу, ні на дату передачі векселя продавцем не були виписані податкові накладні на операції з щомісячної поставки газу, оскільки на операції з продажу газу діяв касовий метод нарахування ПДВ.
   
   ДПІ у місті була проведена документальна перевірка ТОВ, якою було встановлено, що ТОВ фактично у 1998 р. поставило підприємству газ вітчизняного виробництва. ТОВ у грудні 1999 р. здійснило операцію з індосаменту векселя ГУДК на адресу ДФДК за раніше отриманий від неї газ природний. На дату передачі ТОВ векселя на адресу ДФДК фактична форма розрахунків між підприємством і ТОВ стала товарообмінною і на цю дату погашена дебіторська заборгованість за газом природним.
   
   У зв'язку з чим ТОВ було донараховано ПДВ у сумі 1048,4 тис. грн., яку станом на 28.02.2001 р. було внесено до бюджету.
   
   28 січня 2000 р. підприємство звернулося до ДПІ у районі із заявою про відмову продавцем (ВАТ) виписати податкові накладні за операціями з продажу газу природного, які фактично відбувалися щомісяця протягом 1998 р.
   
   Водночас у декларації за грудень 1999 р. (термін подання до податкового органу не пізніше 20.01.2000 р.) та за січень (термін подання не пізніше 20.02.2000 р.) підприємство, не маючи податкових накладних та відповідних підстав за їх відсутності, передбачених пп. 7.2.6 ст. 7 цього Закону, включило до податкового кредиту ПДВ у розмірах відповідно 968,4 тис. грн. і 80 тис. грн.
   
   Оскільки пп. 7.2.6 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" покупцю надано право на включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених при придбанні товарів (робіт, послуг) і не підтверджених податковими накладними, у зв'язку з відмовою продавця у виписці їх, а одночасно з цим п. 10.1 ст. 10 Закону передбачено, що у разі відмови продавця у видачі покупцю податкової накладної продавець зобов'язаний зменшити суму податкового кредиту поточного податкового періоду на суму податку, сплачену при продажу товару (робіт, послуг), ДПАУ зобов'язує ДПА в області встановити контроль за проведенням зменшення податкового кредиту ВАТ, що буде умовою для включення до податкового кредиту підприємства сум ПДВ, сплачених при придбанні газу у ВАТ.
   
   Заступник Голови
   Г. Оперенко
   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям