Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате ЕСВ и НДФЛ с больничных

Об уплате ЕСВ и НДФЛ с больничных



   
ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.12.2013 р. № 17-08/503-35119
   
   Щодо сплати ЄСВ та ПДФО з лікарняних
   (Витяг)
   
   Державна казначейська служба <...> розглянула запит <...> щодо сплати розпорядниками бюджетних коштів утриманого єдиного соціального внеску та податок з доходів фізичних осіб зі страхових коштів, які виділяються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхувальникам і в межах компетенції повідомляє.
   
   Згідно з Бюджетним кодексом України бюджетне асигнування - повноваження розпорядника бюджетних коштів, надане відповідно до бюджетного призначення, на взяття бюджетного зобов'язання та здійснення платежів, яке має кількісні, часові та цільові обмеження.
   
   Статтею 23 Кодексу встановлено, що будь-які бюджетні зобов'язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено Законом про Державний бюджет України. Бюджетні призначення встановлюються Законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) у порядку, визначеному Кодексом (ч. 1, 2).
   
   Розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання та здійснюють платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов'язань минулих років, узятих на облік органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (ч. 1 ст. 48 Кодексу).
   
   Паспорт бюджетної програми - документ, що визначає мету, завдання, напрями використання бюджетних коштів, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики бюджетної програми відповідно до бюджетного призначення, встановленого Законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) (пп. 40 ст. 2 Кодексу).
   
   Правилами складання паспортів бюджетних програм та звітів про їх виконання, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2002 р. № 1098, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.01.2003 р. за № 47/7368, визначено, що мета бюджетної програми відображає цілі, яких необхідно досягти при виконанні бюджетної програми у середньостроковому періоді, відповідає пріоритетам державної політики у відповідній сфері, визначеним нормативно-правовими актами, та сприяє реалізації плану діяльності головного розпорядника бюджетних коштів на плановий та наступні за плановим два бюджетні періоди. Мета повинна бути чіткою, реальною та досяжною.
   
   Статтею 21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" передбачено, що фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.
   
   Страхувальник-роботодавець, який є бюджетною установою, відкриває окремий рахунок для зарахування страхових коштів в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.
   
   Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.
   
   Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.
   
   З огляду на зазначене, розпорядник бюджетних коштів проводить оплату єдиного внеску та податку з доходів фізичних осіб, утриманих зі страхових коштів, виділених Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, за рахунок коштів, зарахованих на окремий рахунок розпорядника бюджетних коштів в органі Казначейства.
   
   Перший заступник Голови
   
О. Даневич

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям