Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате налогов получателями бюджетных средств

Об уплате налогов получателями бюджетных средств



   
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 31.10.2007 №3.4-06/2309-13219

   
Головні управління Державного казначейства України
   в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі
   
   Міністерства, інші головні розпорядники бюджетних коштів
   
   Державна податкова адміністрація України

   
Щодо сплати податків одержувачами бюджетних коштів

   Державне казначейство України у зв’язку з численними зверненнями з приводу сплати податків одержувачами бюджетних коштів повідомляє наступне.
    Одержувачі бюджетних коштів – це підприємства і госпрозрахункові організації, громадські та інші організації, що не мають статусу бюджетної установи, які одержують безпосередньо через розпорядників кошти з бюджету як фінансову підтримку або уповноважені органами державної влади на виконання державних цільових програм та надання послуг (п. 8 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабміну від 28.02.2002 №228).
   
   Бюджетні кошти, отримані госпрозрахунковими установами у вигляді субсидій та поточних трансфертів, вважаються доходами з інших джерел і включаються з метою оподаткування до складу його валових доходів (п. 4.1 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств”).
   
   До початку бюджетного року головні розпорядники бюджетних коштів (розпорядники нижчого рівня) визначають мережу розпорядників нижчого рівня (розпорядників) та одержувачів бюджетних коштів, чітко визначившись зі статусом кожної установи, яка обслуговується в органі Державного казначейства (Порядок обслуговування державного бюджету за видатками від 25.05.2004 №89, Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів від 04.11.2002 №205).
   
   У разі, якщо підприємство (установа, організація) є переможцем процедури закупівель та відповідно до укладених договорів виконало для бюджетної установи (організації) відповідні роботи (надало послуги, поставило товари), то воно не включається до мережі розпорядника бюджетних коштів. У даному випадку органи Державного казначейства здійснюють розрахунково-касове обслуговування розпорядників (одержувачів) шляхом проведення платежів з їх рахунків, відкритих в органах Державного казначейства відповідно до планових документів на користь підприємств (установ, організацій).
   
   Згідно з нормативною базою, яка регламентує використання бюджетних коштів, одержувачі бюджетних коштів отримують бюджетні кошти через розпорядника на відповідну, чітко визначену, мету та витрачають їх відповідно до плану використання бюджетних коштів, який погоджується розпорядником бюджетних коштів. Форма плану використання затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2002 №57.
   
   Сплата платежів до бюджету одержувачами бюджетних коштів може проводиться тільки у випадку, якщо дані виплати передбачені у плані використання бюджетних коштів.
   
   При цьому, відповідальність за цільове використання бюджетних коштів при сплаті всіх податків та зборів покладається виключно на розпорядників, які погоджують план використання та одержувачів бюджетних коштів, які здійснюють такі платежі.
   
   Заступник Голови
О.О.Чечуліна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям