Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно предоставления разъяснений по применению кодов экономической классификации расходов при приобретении сухих пайков и порядка списания таких пайков

Относительно предоставления разъяснений по применению кодов экономической классификации расходов при приобретении сухих пайков и порядка списания таких пайков



   
ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.05.2015 р. N 14-08/224-13240

   Державна казначейська служба України розглянула лист <...> щодо надання роз'яснень стосовно застосування кодів економічної класифікації видатків при придбанні сухих пайків та порядок списання таких пайків і в межах компетенції повідомляє.
   
   1. Щодо застосування коду економічної класифікації видатків при придбанні сухих пайків для будинків-інтернатів
   
   Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Бюджетна класифікація є обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень (частина перша статті 8 Бюджетного кодексу України, далі - Кодекс).
   
   Частиною 5 статті 10 Кодексу визначено, що видатки бюджету класифікуються за економічною характеристикою операцій, що здійснюються при їх проведенні (економічна класифікація видатків бюджету).
   
   Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 р. N 333, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.03.2012 р. за N 456/20769 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 21.06.2012 р. N 754), визначено, що придбання продуктів харчування та/або оплата послуг з харчування для будинків-інтернатів згідно із законодавством; придбання продуктів харчування та/або оплата послуг з харчування для спецхарчування осіб, які працюють у шкідливих умовах: продовольчі пайки тощо, здійснюється за КЕКВ 2230 "Продукти харчування" (2.2.3 - 1, 4). Придбання сухих пайків має здійснюватись за КЕКВ 2230 "Продукти харчування".
   
   Стосовно придбання сухих пайків для осіб, які перебувають на повному державному утриманні, за рахунок коштів, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом України та органами праці та соціального захисту населення установам, то дане питання не відноситься до компетенції Державної казначейської служби України.
   
   2. Щодо списання сухих пайків.
   
   Відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ (додаток 1 до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. N 611, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.07.2013 р. за N 1214/23746 (далі - наказ N 611)), продукти харчування установ, у кошторисах яких передбачені видатки за відповідним кодом економічної класифікації видатків бюджету, обліковуються на субрахунку 232 "Продукти харчування".
   
   Відображення в бухгалтерському обліку зазначених операцій бюджетними установами здійснюється згідно з вимогами розділу 2 Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов'язаннями бюджетних установ (додаток 2 до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом N 611).
   
   Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття відповідної інформації у фінансовій звітності визначає Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 123 "Запаси", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 р. N 1202, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за N 1019/18314.
   
   Заступник Голови
   
Т. Грицун

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям