Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства (лист ДПС від 23.10.2020 р. № 4394/ІПК/99-00-09-03-03-06)

Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства (лист ДПС від 23.10.2020 р. № 4394/ІПК/99-00-09-03-03-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 23.10.2020 р. № 4394/ІПК/99-00-09-03-03-06

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства, та в межах компетенції повідомляє.

Пунктом 528 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

У зверненні Товариство зазначає, що для здійснення господарської діяльності воно придбаватиме пальне у тарі до 5 літрів, при цьому на складі Товариства одночасно перебуватиме пальне у споживчій тарі до 5 літрів загальною кількістю 150 - 200 літрів /1 куб. м. = 1000 літрів/.

Пальне, яке придбаватиме у тарі до 5 літрів, Товариство використовуватиме виключно для потреб власного споживання і не здійснюватиме операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Товариство не отримуватиме ліцензії на зберігання пального на адресу, де проводитиме зберігання пального у тарі до 5 літрів.

Як зазначено у зверненні, Товариство є та буде платником акцизного податку, оскільки є розпорядником інших акцизних складів, за іншими адресами.

Загальна місткість ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищуватиме 200 кубічних метрів. Товариство отримуватиме протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищуватиме 1000 кубічних метрів.

Враховуючи зазначене, Товариство запитує:

Чи правильно Товариство розуміє:

1. що платник акцизного податку - Товариство не повинен реєструвати територію зберігання пального як акцизний склад.

2. що платник акцизного податку - Товариство не повинен отримувати ліцензію на зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів (при одночасному зберіганні пального загальною кількістю 150 - 200 літрів).

До запитання 1

Визначення терміну акцизний склад передбачено пп. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, а саме, акцизний склад - це:

а) спеціально обладнані приміщення на обмеженій території (далі - приміщення), розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів;

б) приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Не є акцизним складом, зокрема, але не виключно:

приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб'єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Критерій, визначений цим підпунктом, щодо загальної місткості ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не застосовується до ємностей суб'єктів господарювання, які є розпорядниками хоча б одного акцизного складу;

приміщення або територія, у тому числі платника податку, де зберігається або реалізується виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

Отже, у разі якщо Товариство планує зберігати на складі виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару, у нього відсутній обов'язок щодо реєстрації зазначеного акцизного складу.

Разом з цим, якщо Товариство буде здійснювати зберігання пального у тарі ємністю більше 5 літрів та/або є розпорядником інших акцизних складів, за іншими адресами, Товариству необхідно зареєструвати зазначений акцизний склад, незалежно від загальної місткості розташованих на ньому ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального, а також обсягів отриманого пального протягом календарного року.

До запитання 2

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України встановлені Законом України від 19 грудня 1995 року N 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" (далі - Закон N 481).

Згідно з абзацом п'ятдесят першим статті 1 Закону N 481 місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди, та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Відповідно до абзацу п'ятдесят п'ятого частини першої статті 1 Закону N 481 зберігання пального - діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Частиною першою статті 15 Закону N 481 передбачено, що зберігання пального здійснюються суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

Суб'єкти господарювання (у тому числі іноземні суб'єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального відповідно (частина восьма статті 15 Закону N 481).

Таким чином, якщо суб'єкт господарювання здійснює діяльність із зберігання пального, він зобов'язаний отримати ліцензію на право його зберігання.

Водночас згідно з частиною шістнадцятою статті 15 Закону N 481 суб'єкт господарювання (у тому числі іноземний суб'єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Крім того, відповідно до частини дев'ятнадцятої статті 15 Закону N 481 ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;

суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Також частиною двадцять першою статті 15 Закону N 481 визначено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на зберігання пального не отримують.

З огляду на зазначене, у разі якщо Товариство планує зберігати на складі виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів, Товариству не потрібно отримувати ліцензію на право зберігання пального.

Слід зазначити, що до звернення Товариства не надано будь-яких первинних документів, фіксуючих факти здійснення господарських операцій.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям