Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно возмещения Пенсионному фонду Украины расходов, связанных с выплатой надбавки на уход инвалидам вследствие трудового увечья или профессионального заболевания

Относительно возмещения Пенсионному фонду Украины расходов, связанных с выплатой надбавки на уход инвалидам вследствие трудового увечья или профессионального заболевания



   
ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ
    ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.03.2005 р. № 602-04-1

   
Начальникам управлінь виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці
   Крим, областях, містах Києві та Севастополі

   Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на багаточисельні запити управлінь виконавчої дирекції Фонду від нещасних випадків на виробництві щодо відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов’язаних з виплатою надбавки на догляд інвалідам внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання повідомляє.
   
   Відповідно до статті 34 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” Фонд соціального страхування від нещасних випадків фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, в тому числі на постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК. Сума витрат на постійний сторонній догляд не може бути меншою половини розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час виплати.
   
   Частиною 19 цієї статті передбачено, що якщо застрахована особа одночасно має право на безоплатне або пільгове отримання одних і тих же видів допомоги, забезпечення чи догляду згідно з цим Законом та іншими законами, нормативно-правовими актами, йому надається право вибору відповідного виду допомоги, забезпечення чи догляду за однією з підстав
   
   Статтею 33 Закону України „ Про пенсійне забезпечення” передбачено, що інвалідам 1 групи, одиноким інвалідам 11 групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, а також одиноким інвалідам 111 групи, які досягли пенсійного віку, до пенсії по інвалідності встановлюється надбавка в розмірі соціальної пенсії, передбаченої для відповідної категорії непрацездатних.
   
   Відповідно до пункту 4 Порядку відшкодування Фондом соціального стра хування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України ( далі –Фонд) Пенсійному фонду України витрат, пов’язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, затвердженого спільною постановою Правління Пенсійного фонду України та Фонду від 04.03.2003 р. №5-4/4, відшкодуванню підлягають суми, що виплачуються відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення”, ”Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” та інших нормативно правових актів. Відшкодування надбавки на догляд цим Порядком не передбачено.
   
   Оскільки розмір надбавки, яка виплачується Пенсійним фондом ( 9,96 грн.) є значно меншою від розміру надбавки, яка здійснюється відділеннями виконавчої дирекції фонду від нещасних випадків ( 153 грн. 75 коп.), прийняття рішення про припинення виплати надбавки на догляд робочими органами Фонду в односторонньому порядку призвело б до соціальної напруги серед вказаної категорії осіб. Крім того, робочі органи виконавчої дирекції Фонду зверталися до управлінь Пенсійного фонду з пропозицією щодо припинення виплати надбавки на догляд, але виплата зазначена надбавка органами Пенсійного фонду продовжувала виплачувалася із-за відсутності змін в програмному забезпеченні та на підставі листа Пенсійного фонду України від 16.03.2004 №2470/03 (додається).
   
   Враховуючи вищевикладене для відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов’язаних з виплатою надбавки на догляд інвалідам внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання підстав не вбачається.
   
   Директор
В. Крот

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям