Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно финансирования в 2015 году за счет средств Фонда оздоровления детей застрахованных лиц в детских оздоровительных учреждениях

Относительно финансирования в 2015 году за счет средств Фонда оздоровления детей застрахованных лиц в детских оздоровительных учреждениях



   
ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.02.2015 р. № 7.2-35-355
   
   Щодо фінансування в 2015 році за рахунок коштів Фонду оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення

   Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд), розглянувши звернення керівників дитячих закладів оздоровлення Тернопільської області до голови правління Фонду Третьякова Д. Ю. та виконавчої дирекції Фонду щодо фінансування в 2015 році за рахунок коштів Фонду оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення, повідомляє.
   
   З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" від 28 грудня 2014 року № 77 (далі - Закон № 77), відповідно до якого втратив чинність Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18 січня 2001 року № 2240, який передбачав фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення в порядку, визначеному правлінням Фонду.
   
   Законом № 77 внесені зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 року № 1105 (далі - Закон № 1105). А саме, створено Фонд соціального страхування України, який надає такі види соціального страхування: у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та медичне страхування.
   
   Відповідно до Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування Закон № 1105 визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров'я.
   
   Статтею 20 Закону № 1105 визначено види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Згідно з цією статтею до соціальних послуг належить лише оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.
   
   Таким чином, правових підстав для здійснення фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України Законом № 1105 не передбачено.
   
   Водночас повідомляємо, що Законом № 77 внесені зміни до цілої низки законів України, в тому числі до частини третьої статті 7 Закону України "Про колективні договори і угоди". Відповідно до внесених змін колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги, зокрема щодо дитячого оздоровлення та придбання новорічних подарунків для дітей працівників тощо.
   
   Вважаємо, що єдиним шляхом виходу із ситуації, що склалася, може бути внесення змін до Закону № 1105, що передбачать норми щодо забезпечення права застрахованих осіб на оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.
   
   
   В. о. першого заступника директора
   
В.Ю. Чижевський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям