Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно предоставления пособия по временной нетрудоспособности

Относительно предоставления пособия по временной нетрудоспособности



   
ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 28.05.2015 р. N 5.2-32-913
   
   Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності

   <...>
   
   Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 р. N 2240-III, за страховими випадками, що настали до 01.01.2015 р., підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.
   
   Згідно з п. 2.10 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. N 455 (далі - Інструкція N 455), у разі тимчасової непрацездатності, зумовленої захворюванням або травмою внаслідок алкогольного, токсичного сп'яніння чи дії наркотиків, що визначається ЛКК у порядку, встановленому спільним наказом МВС України, МОЗ України та Мін'юсту від 24.02.95 р. N 114/38/15-36-18 "Про затвердження Інструкції про порядок направлення громадян для огляду на стан сп'яніння в заклади охорони здоров'я та проведення огляду з використанням технічних засобів" <...>, видається листок непрацездатності з обов'язковою позначкою про це в ньому та в медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.
   
   Враховуючи викладене, допомога по тимчасовій непрацездатності надається лише на підставі листків непрацездатності.
   
   У разі, якщо первинний листок непрацездатності не було надано роботодавцю для оплати, комісія із соціального страхування (уповноважений) не може прийняти обґрунтоване рішення про надання зазначеної допомоги або ж відмову в її наданні на підставі листків непрацездатності, що є продовженням первинного, оскільки саме первинний листок непрацездатності може містити позначки, на підставі яких може бути прийняте рішення про відмову у наданні зазначеної допомоги (щодо захворювання або травми внаслідок алкогольного, токсичного сп'яніння чи дії наркотиків тощо).
   
   Відповідно до п. 1.14 Інструкції N 455 уразі втрати листка непрацездатності за рішенням ЛКК лікувально-профілактичного закладу, в якому його видано, видається новий листок непрацездатності з позначкою "дублікат" на підставі довідки з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась.
   
   Згідно із ч. 2 ст. 35 Закону N 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.
   
   Отже, у разі, якщо первинний листок непрацездатності було втрачено, застрахованій особі необхідно звернутися з довідкою з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась, до лікувального закладу, який його видавав, щодо видачі дубліката.
   
   Якщо первинний листок непрацездатності або його дублікат буде надано роботодавцю для оплати, перші п'ять днів тимчасової непрацездатності рахуються з першого дня захворювання застрахованої особи, у вашому випадку з 10 по 14 листопада 2014 року.
   
   В. о. директора
Т. Нагорна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям