Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно страхового стажа

Относительно страхового стажа



   

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.02.2013 р. N 04-29-397


   
   Виконавча дирекція Фонду розглянула звернення та повідомляє, що згідно із ст. 7 Закону України від 18.01.2001 р. N 2240-III "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (далі - Закон N 2240), страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.
   
   Період отримання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.
   
   Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а до впровадження такої системи - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.
   
   Страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:
   
   
ТП = Св : В, де

   
   ТП - тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;
   
   Св - сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;
   
   В - мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.
   
   До страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності цим Законом.
   
   Страховий стаж відповідно до зазначеної статті Закону обчислюється в місяцях.
   
   Отже, період отримання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування - допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), по вагітності та пологах, визначених ст. 34 Закону N 2240, зараховується до страхового стажу як період сплати єдиного внеску у розмірі мінімального розміру страхового внеску за календарний місяць.
   
   
   Заступник директора
   Т. Нагорна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям