Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно выплаты пособия по временной нетрудоспособности

Относительно выплаты пособия по временной нетрудоспособности



   

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ПО ТИМЧАСОВІЙ ВТРАТІ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 28.11.2012 р. N 04-29-3045


   
   Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула звернення та повідомляє наступне.
   
   У відповідності зі статтею 50 Закону України від 18.01.2001 р. N 2240 "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (далі - Закон) допомога по тимчасовій непрацездатності призначається та надається застрахованим особам за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
   
   Обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (далі - Порядок) .
   
   Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (частина перша статті 51 Закону).
   
   З урахуванням зазначеного для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі, наведеному в листі, роботодавець повинен переоформити належним чином трудові відносини (переоформити трудовий договір про сумісництво в основний трудовий договір), оскільки працівниця, яка працює на підприємстві за сумісництвом, звільнилася з основного місця роботи. У такому випадку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги повинне здійснюватися відповідно до Порядку, як для листків непрацездатності за основним місцем роботи.
   
   Що стосується помилки при розрахунку суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка призвела до завищення суми матеріального забезпечення, виплаченого за рахунок коштів Фонду, то для її виправлення необхідно: по-перше, провести перерахунок суми допомоги; по-друге, повідомити про факт та зміст помилок органу Фонду за місцем обліку відповідно до вимог пунктів 7.3 та 7.4 Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 18.01.2011 р. N 4, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.03.2011 р. за N 392/19130, та повернути суму надміру виплаченої допомоги на рахунок робочого органу відділення Фонду в найкоротший строк; по-третє, відобразити суму виправленої помилки у звіті за формою Ф4-ФССзТВП.
   
   У разі неповернення надміру виплачених сум матеріального забезпечення, виплаченого за рахунок коштів Фонду, настає відповідальність страхувальника за порушення встановленого порядку використання страхових коштів, визначена статтею 30 Закону.
   
   Так, відповідно до частини другої статті 30 Закону за порушення порядку використання страхових коштів, несвоєчасне або не в повному обсязі повернення страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону, несвоєчасне подання або неподання звітності про використання коштів Фонду, інших відомостей, передбачених цим Законом, страхувальник, інший отримувач страхових коштів несе відповідальність відповідно до закону.
   
   Згідно з частиною першою статті 30 Закону страхувальники та інші отримувачі страхових коштів у разі порушення порядку використання страхових коштів відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.
   
   За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.
   
   Таким чином, у разі встановлення факту нездійснення страхувальником повернення коштів Фонду, які надмірно нараховані та виплачені застрахованій особі, страхувальник відшкодовує Фонду неправомірно витрачену суму страхових коштів та сплачує штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.
   
   Відшкодування страхових коштів та фінансових санкцій здійснюється на підставі рішення робочого органу Фонду за формою, передбаченою Інструкцією про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження, затвердженої постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. N 29, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 р. за N 393/19131.
   
   Заступник директора
   Т. Нагорна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям