Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О доначислении налоговых обязательств налогоплательщику

О доначислении налоговых обязательств налогоплательщику



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.07.2013 р. N 8745/5/99-99-11-04-10-16

   
   Міністерством доходів і зборів України розглянуто лист депутата, що надійшов від Комітету з питань підприємництва, регуляторної політики та антимонопольної політики Верховної Ради України від 12.07.2013 р. N 04-29/13-484, про надання роз'яснень щодо розбіжностей, нормативно-правових актів тощо та в межах компетенції повідомляє.
   
   Частиною другою ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   
   Відповідно до п. 21.1 ст. 21 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) посадові особи контролюючих органів зобов'язані дотримуватися Конституції України та діяти виключно згідно з Кодексом та іншими законами України, нормативними актами; забезпечувати сумлінне виконання покладених на контролюючі органи функцій; забезпечувати ефективну роботу та виконання завдань контролюючих органів відповідно до їх повноважень тощо.
   
   Водночас повідомляємо, що п. 8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу встановлено, що у випадках, визначених Кодексом, до вступу в дію ст. 39 цього Кодексу застосовується п. 1.20 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".
   
   Щодо питання донарахування податкових зобов'язань у результаті застосування звичайних цін за непрямими методами повідомляємо, що пп. 1.20.10 ст. 1 Закону України від 28 грудня 1994 року "Про оподаткування прибутку підприємств", який діяв до 01.01.2013 р., визначено, що донарахування податкових зобов'язань платника податку податковим органом внаслідок визначення звичайних цін здійснюється за процедурою, встановленою законом для нарахування податкових зобов'язань за непрямими методами.
   
   З метою врегулювання зазначеної правової колізії Верховною Радою України прийнято Закон України від 24 травня 2012 року N 4834-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм", в якому враховано положення про те, що донарахування податкових зобов'язань платника податку податковим органам внаслідок визначення звичайних цін за процедурою, встановленою законом для нарахування податкових зобов'язань за непрямими методами, не застосовується. Зазначене положення цього Закону набрало чинності з 1 липня 2012 року.
   
   З огляду на викладене законодавством України врегульовано правовий механізм реалізації пп. 1.20.10 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".
   
   Що стосується інших питань, то відповідно до Закону "Про звернення громадян" та Кодексу Міністерство доходів і зборів України не наділене правом надання роз'яснень норм законодавства щодо розбіжностей у нормативно-правових актах. Так, згідно зі ст. 147 Конституції України правом офіційного тлумачення законів України наділений Конституційний Суд України.
   
   Міністр
   
О. Клименко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям